Annons
Nyheter

Dags för gazpacho

Nyheter • Publicerad 30 juni 2006
Dags för gazpacho
Dags för gazpachoFoto: 

Sommaren är här och med den all den goda maten. Och så blommar flädern vars blommor man kan plocka alldeles gratis lite här och var om man är diskret och inte klampar in i grannens trädgård. Vilket jag i och för sig tänker göra för att snatta lite rabarber (jag har tillstånd).

Av fläderblommorna gör man underbar saft tillsammans med några citroner eller annat. Av rabarberna gör man paj eller sylt, gärna spetsad med lite vanlij. Underbart gott till pannkakor, glass eller varför inte blott på en rostad brödskiva.

Annons

I dessa tider frossar jag gärna i jordgubbar. Stående frukost är naturell yoghurt (tre procent fett för smakens skull) med skivade jordgubbar och en grovt smulad knäckebrödsskiva. Och så lite kanel på toppen.

Och till nästan varje måltid serverar jag färskpotatis. Det är nu och endast nu som den är som bäst. Kokta med dill är förstås klassikern med lätt uppkokt färskpotatis som sedan steks är också en höjdare. Och en sallad där kall färskpotatis är en av ingredineserna är sommarens hit för mig. Blev inspirerad av den där Niklas som hade matprogram i tv för en tid sedan. Han gjorde en väldigt spännande potatissallad som blev startskottet.

I kväll blir det panerad och stekt abborrefilé med färskpotatis och smält smör. Sommarens absoluta kulinariska höjdpunkt!

Dessutom är det dags för det årliga gazpacho-receptet. Här kommer det: 75 g kantskuret bröd, typ italienskt lant eller så, 1 kg mogna tomater, tre vitlöksklyftor (eller tolv...), salt, spiskummin, sex msk olivolja, fem msk vinäger och ca 3 dl vatten.

Blötlägg brödet i 15 minuter, sedan ner i matberedaren (stavmixer fungerar) tillsammans med skållade, skalade tomaterna och så i med vitlöken och kryddorna. Kör till en jämn och fin smet. Oljan tillsätter du i en tunn stråle medan maskinen är i gång och likaså med vinägern. Därefter är det bara att hälla i vatten till önskad konsistens. Istället för vatten kan man lägga i isbitar så blir soppan riktig kall och god i värmen.

Detta är ett av många, många gazpacho-recept. I andra har man gurka, paprika, ägg, lök...ja, vad som helst egentligen. Och så säger vi som vi brukar varje sommar: De gazpacho no hay empacho (Man kan aldrig få för mycket gazpacho)

Ha en riktigt skön helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons