Annons
Nyheter

Dags att säga adjö till våra "Vänner"

Så har det då blivit dags. På onsdag, den 15 december, sänds det allra sista programmet av "Vänner" i Kanal 5. Efter tio säsonger och 236 avsnitt har det blivit dags för Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler och Joey att ta ett tårdrypande farväl från en av tidernas mest framgångsrika komediserier.
Nyheter • Publicerad 10 december 2004
Från vänster har vi lärt oss känna igen David Schwimmer, Matt LeBlanc, Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Matthew Perry och Courteney Cox. Pressens Bild
Från vänster har vi lärt oss känna igen David Schwimmer, Matt LeBlanc, Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Matthew Perry och Courteney Cox. Pressens BildFoto: 

Det är upplagt för gråtkalas, stora gester och drypande sentimentalitet inför "Vänner"-finalen, som är ett entimmesavsnitt. Rachel är på väg att flytta till Paris - kommer Ross att få ändan ur vagnen och förklara sin eviga kärlek för henne innan hon lämnar New York? Monica och Chandler är på väg till sjukhuset för att deras adoptivbarn ska födas - kommer det att gå vägen, och väntar fler överraskningar på förlossningsavdelningen? Joey och Phoebe sysselsätter sig med att packa ihop lägenheten som varit vännernas fasta punkt i tio år, eftersom Chandler och Monica ska flytta. När Joeys utflyttningspresent till paret plötsligt rymmer får han dock andra problem, och ställs inför ett av sitt livs största dilemman.

"Magiskt ögonblick"

Annons

Det är svårt att peka ut en enskild orsak till vad som gjort "Vänner" till en sådan världssuccé. Det är mycket som har klaffat. I en intervju med Hollywood Reporter i maj när serien slutade sändas i USA sade tv-kritikern Robert Blanco:

- "Vänner" representerar ett sånt där magiskt ögonblick inom tv när allt plötsligt klaffar för skådespelarna och deras karaktärer. Tittarna kunde relatera till dem från dag ett.

Manusen till "Vänner" har genomgående varit mycket välskrivna. En kreativ trötthet kunde märkas runt säsong sex, men serien repade sig och slutar med flaggan åtminstone nästan i topp - även fast det sista avsnittet präglas av en jolmighet som alltid funkat bättre i USA än Sverige. Robert Thompson, som forskar i populär-tv vid Suracuse University, pekar på hur "Vänner" bröt ny mark inom sin genre:

- Sex attraktiva ungdomar som stegvis lär sig vuxenlivet, det var knappast något nytt inom tv. Vad som däremot var nytt, var att i "Vänner" saknades de vuxna förebilderna som en pappa eller en chef, som lärde dem hur man skulle göra det, säger han till Hollywood Reporter.

Singelklaner

I "Vänner" blev med andra ord det sociala kompisnätverket den viktigaste källan till trygghet och personlig utveckling istället för kärnfamiljen, något som unga vuxna kunde identifiera sig med. På engelska kallas fenomenet "urban tribes", som i svensk översättning kommit att kallas singelklaner. Konceptet fick en efterföljare i "Sex and the city", som i grunden är en karbonkopia av "Vänner" men där det pysmysiga ersatts med frispråkigt prat om dildos och fräcka samlagsställningar.

Men tro nu inte att faktumet att sista "Vänner"-avsnittet sänds betyder att vi sett det sista av serien.

- Nej, vi kommer att fortsätta att visa repriser. En så populär serie slutar vi ju inte att sända i första taget, säger Johnny Söderström på Kanal 5:s pressavdelning.

I vår, troligen i mars eller april, börjar kanalen också sända spinoff-serien "Joey", som handlar om dennes fortsatta äventyr när han försöker slå igenom som skådespelare i Hollywood.

Daniel Åberg/TT Spektra

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons