Annons
Nyheter

Dags att banta festivalen

”Vad hände där?” frågade sig Marie Serneholt i direktsändning, med illa dold desperation i rösten.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2011

Och även om det var uppenbart att programledaren åsyftade den pinsamma förväxlingen av Andra Chansen-aktuella bidrag, kunde hon egentligen ha menat lite vad som helst.

320 608 telefonröster registrerades under lördagens inledande delfinal i Melodifestivalen. Att jämföra med de 446 411 röster som haglade in under fjolårets jungfrudeltävling.

Annons

125 803 personer (nåja) valde således att lägga tid och pengar på annat, och det är faktiskt inte svårt att förstå dem.

Kanske har de helt enkelt tröttnat på schlagerspektaklet som sådant, det lär tittarsiffrorna – som i skrivande stund inte offentliggjorts – utvisa. Eller kanske hade de ”smyglyssnat med Elsa”, och konstaterat redan i torsdags att veckans bidrag inte var värda en tia på telefonräkningen.

Just detta ”Smyglyssna med Elsa” – en hetsig webbhalvtimme under ­vilken hugade tittare får möjligheten att tjuvkika på en minut av artisternas torrep, präglat av rysligt dålig ljudkvalitet – är ett av numera tre och ett halvt sätt att förhandslyssna på veckans bidrag. Vad hände med ­sekretessen? Den som skapar den ack så ­viktiga mystiken som omgärdar låtarna.

Christer Björkman har proklamerat gång efter annan att Melodifestivalen är ett program som måste förändras årligen. Det är ett uttalande som skvallrar om produktionsledningens bristande tillit till tittarnas lojalitet, och jag är inte så säker på att Kung Christer har rätt. Även miljonpubliken suktar efter viss trygghet.

Se på På Spåret: en enkel ansiktslyftning i form av nya programledare och en P3-fräsch artistgästlista var allt som krävdes för att frågesporten skulle höja sin tittarsiffra med ett par hundratusen, och cementera sin position som ett av Sveriges mest sedda ”vanliga” tv-program. (Frånsett just Melodifestivalen, Kalle Ankas jul­epos, och diverse svulstiga idrottsevenemang.)

Med de sviktande röstsiffrorna i åtanke är det förstås lätt att spekulera i att rapparen Swingfly och hans Teddybears-komplexa ”Me and My Drum” fick sin finalbiljett till skänks av missnöjesröstarna. Det spelar liksom ingen roll att Jenny Silvers ­ogenerade ABBA-tribute var kvällens behållning, när ingen bryr sig.

Nästa veckas line-up innehåller namn som Elisabeth Andreassen, The Moniker och Babsan.

Det smärtar en inbiten schlager­fjolla att behöva säga det högt, men kanske ska SVT trots allt ta sig en allvarlig funderare på att banta festivalen till nästa år.

Anna Thulin
Oscar Sundell, schlagerkrönikör
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons