Annons
Nyheter

D12 – mer än bara Eminem

När D12 turnerar i Europa är det utan gruppens stora stjärna. Eminem är fullt upptagen med sitt kommande soloalbum, men rapparen Kuniva hoppas att fansen vill se dem ändå.
Nyheter • Publicerad 6 september 2004
Starka band. D12 och Eminem var kompisar i Detroit, långt innan någon av dem hade skivkontrakt. "Inget kan förstöra den kärlek vi känner för varandra" säger Kuniva längst till höger. $SUBT_ON$bild: Universal$SUBT_OFF$
Starka band. D12 och Eminem var kompisar i Detroit, långt innan någon av dem hade skivkontrakt. "Inget kan förstöra den kärlek vi känner för varandra" säger Kuniva längst till höger. $SUBT_ON$bild: Universal$SUBT_OFF$Foto: 

När Eminem är ute på sina soloturnéer finns Bizarre, Proof, Kuniva, Swift och Kon Artis alltid vid hans sida, men när det är dags för D12 att åka på turné är gruppens sjätte medlem ofta märkligt upptagen.

Det har väckt frågor bland fansen om Eminem verkligen är en del av bandet eller inte.

Annons

- Definitivt. Marshall var med i D12 långt innan han slog igenom, men just nu har han fullt upp med sitt soloprojekt och vi respekterar det. Förhoppningsvis vill fansen se oss ändå. Vi kommer att ge dem en fantastisk show oavsett, säger Kuniva på telefon från Detroit. Inför D12:s spelning på Hovet i Stockholm den 10 september har det varit allt annat än klart att gruppens stjärna stannar hemma. Flera svenska medier har basunerat ut - "Nu kommer Eminem till Sverige".

- Om de har gjort det så måste de dragit den slutsatsen själva. Vi har inte marknadsfört oss på det sättet. Vi vill vara ärliga mot våra fans, säger Kuniva upprört.

Vänskapsbanden mellan de sex rapparna är starka. Långt innan någon hade skivkontrakt, när de fortfarande tävlade på det ökända battlehaket The Hip Hop Shop i Detroit, slöt de en pakt. Den som först slog igenom skulle hjälpa de andra. Eminem höll sitt löfte.

- Inget kan förstöra den kärlek vi känner för varandra Vi har varit i den värsta misären tillsammans. Helt utblottade, några av oss hemlösa. Att han kom tillbaka efter oss...det är något som vi aldrig kan glömma eller bortse från, säger Kuniva. Idag är Eminem kanske världens största rappare. Han har sålt 50 miljoner album, gjort succé som skådis i rapfilmen "8 mile" och äger nu skivbolaget Shady Records, som också ger ut D12:s album.

Det vore inte konstigt om de andra medlemmarna i D12 kände sig som springpojkar åt sin superstjärna till kompis, men inget verkar kunna rubba deras lojalitet.

- Eminem är den starka delen i vår grupp, det är det ingen tvekan om, men vi har inga problem med det. Utan honom skulle vi aldrig ha fått den här chansen, säger Kuniva och fortsätter:

- Fast D12 är ingen enmansshow. Vi betraktar varandra som jämlikar och är alla lika skickliga när det kommer till texter och flyt. Det är också därför som vi alla släpper egna soloskivor nästa år.

Bizarre är först ut med ett album i januari nästa år. Kuniva och Kon Artist släpper en skiva under namnet Da Brigade tidigt nästa vår, medan Proof och Swift fortfarande jobbar på sina soloprojekt. Vidare är D12 aktuella med två långfilmer, Adam Sandler-rullen "The longest yard" som har premiär 2005, och "Runyon cash" som är en slags spin-off från "8 mile". Dock utan polaren Marshall Mathers.

- Han gör sin grej och vi gör vår. Vi är ändå bröder, som en familj. Vi bråkar och har skilda åsikter ibland, men om någon hamnar i trubbel så är vi där för varandra. (TT Spektra)

Malin Dahlberg

MUSIK STOCKHOLM
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons