Nyheter

Connelly i ny "Dark water"

Efter "The ring" och "The grudge" är det nu dags för nästa amerikanska version av en japansk rysare. Den här gången gäller det "Dark water". Huvudrollen görs av Oscarsbelönade Jennifer Connelly. "Jag tycker om filmer som skräms. Filmer där blodet väller fram är inget för mig", säger hon.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2005

Hon spelar en frånskild kvinna, som med sin lilla dotter bosätter sig i ett slitet hyreshus i New York. Det droppar vatten från taket och hon hör steg från våningen ovanför, trots att ingen bott där på länge. Hon tycker sig se spöket efter en liten flicka, samtidigt som vattenfläcken i taket växer och växer och till sist får taket att brista. Fler gruvligheter är att vänta.

– Det som tilltalade mig mest var att detta både är en skräckhistoria och en symbolisk berättelse om en kvinna som är märkt av sina barndomsupplevelser, säger Jennifer Connelly om filmen som får svensk premiär på fredag. Originalet till "Dark water" finns i Sverige på dvd och är regisserad av Hideo Nakata, den japanske regissör som gjorde originalen till "The ring" och "The ring 2". Den amerikanska versionen är regisserad av Walter Salles, mannen bakom "Central do Brasil" och "Dagbok från en motorcykel". Det kan förefalla som ett udda val för en skräckfilm, men Connelly tycker att det var helt rätt.

– Walter har precis den känslighet som krävdes för att göra historien trovärdig. Han kombinerar det bästa inom den kommersiella filmen med det bästa inom den konstnärliga.

Liksom i många andra rysare av japanskt ursprung har barn en stor plats i handlingen, och Connelly säger att hon självfallet använde sig av de egna erfarenheterna som tvåbarnsmor när hon skulle leva sig in i handlingen.

– Som förälder är man ju ständigt orolig för att någonting ska hända barnen. Det är självfallet att det fanns med i bakhuvudet när jag gjorde filmen, säger hon. Connellys yngsta son heter Stellan och ja, han har fått namnet efter vår svenske storstjärna Stellan Skarsgård. Connellys make Paul Bettany lärde känna Skarsgård under inspelningen av Lars von Triers "Dogville", och de två kom så bra överens att Bettany ville att sonen skulle döpas efter svensken (Bettany har kallat Skarsgård för "världsmästare i vodkadrickning").

– Jag har inte haft möjlighet att träffa Stellan Skarsgård så många gånger, men han verkar väldigt trevlig, berättar Jennifer Connelly

Trots att hon bara är 34 år gammal har Connelly en lång karriär bakom sig. Som elvaåring var hon med i Sergio Leones "Once upon a time in America", och fick möta storheter som Robert De Niro och James Woods, och några år senare spelade hon mot David Bowie i "Labyrinten". Just nu spelar hon in filmen "Little children" med regissören Todd Fields och bland andra Kate Winslet. (TTSpektra)

Gunnar Rehlin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.