Nyheter

Civilkurage var ordet

Nyheter • Publicerad 6 juli 2005

Sommar och sol och lediga, glada människor överallt. Men det finns mörka moln även på den himlen. Och de mörka krafterna slår till när vi minst anar. Men det finns något som heter civilkurage och det handlar den här sanna historien om.

En god vän till mig kom cyklande på sin hemmagata i Malmö härom eftermiddagen. Plötsligt såg hon hur en ung man kastade sig över en äldre dam och försökte slita till sig hennes handväska.

Min vän är ingen särskilt stor kvinna men hon har oanade röstresurser. Hon stannade till och vrålade med sina lungors fulla kraft; "Vad f-n håller du på med. Det där lägger du av med!"

Ynglingen hejdade sig men den äldre damen hade redan fallit i gatan. Tack vare djungelvrålet hade nu flera andra människor på gatan uppmärksammat vad som hände och plötsligt var det fyra-fem stycken på väg mot ynglingen och damen.

Väskryckaren blev rädd, vände på klacken och rusade iväg. En man stod i vägen men han försökte inte stoppa honom, vilket nog var klokt, men han stirrade intensivt på honom för att, som han sade, "memorera hans utseende".

Ynglingen hoppade in i en bil och en annan man tog då fram sin mobil/kamera och fotograferade bilens nummerplåt. Polis och ambulans var redan larmade genom en annan åskådare och folk kom med filtar till den gamla damen och en sjukvårdskunnig kvinna gjorde vad hon kunde för att hjälpa. Dessbättre var inte damen allvarligt skadad, mest förskräckt.

När polis och ambulans anlände kom de till dukat bord. För säkerhets skull åkte den gamla damen iväg till sjukhuset och polisen fick synnerligen detaljerade vittnesuppgifter och " förstås " bilnumret.

Någon väska fick inte förövaren med sig.

Att det slutade så här relativt lyckligt är helt och hållet omgivningens förtjänst. Att alla som var i närheten omedelbart reagerade och tog sitt ansvar. Är vi många som sluter upp är det inte så riskabelt att ingripa. Och en vrålande stämma är nog så effektivt som våld. Den fungerade uppenbarligen som en effektiv larmsignal.

Civilkurage var ordet.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.