Nyheter

Chockade debutanter vann "På spåret"

Det var på håret i "På spåret" för Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl. På tävlingens sista fråga plockade de hem segern.
– Overkligt är det enda ord jag kommer på, säger Helena von Zweigbergk till TT.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2014
Helena von Zweigbergk med skylt föreställande lagkamraten Göran Everdahl.
Helena von Zweigbergk med skylt föreställande lagkamraten Göran Everdahl.Foto: 

Årets "På spåret" har nått sin slutstation och det var "Spanarna"-duon Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl som nådde fram först. Tävlingen var dock jämn in i det sista och fick avgöras på den sista frågan.

– Det var jättenervöst. Det började med att vi ledde stort men sedan tappade vi det, säger Helena von Zweigbergk.

Klurig filmfråga avgjorde

Slutfrågan handlade om den italienske kompositören Giorgio Moroders filmmusik och eftersom både Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl har arbetat med film förstod Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl att slaget var avgjort.

– Det var en hopplös fråga, en italiensk filmmusikkompositör... Jag hade aldrig hört talas om honom och Jesper hade ingen aning heller. Jag sade till honom att "nu kommer de att ta det här", säger Elisabet Höglund.

Den sista frågan grämer hon sig inte över ("de är ju filmexperter"), men tidigare under tävlingen fanns ett moment som Elisabet Höglund har svårt att lägga bakom sig.

– I frågan om Beirut tänkte jag dra på tio poäng men så sade Jesper "nej, nej". Jag ångrar att jag inte drog, för då hade vi haft två poäng mer, säger hon men lägger snabbt till:

– Ingen kunde ha fått en bättre partner än jag. Jesper är trevlig, rolig och kunnig och han bidrog starkt till våra resultat.

Den rutinerade tv-journalisten Elisabet Höglund vann SM i cykel både 1971 och 1972 och ser sig själv som en tävlingsmänniska. Även om hon är nöjd med finalplatsen hade hon förstås hellre vunnit.

– Tvåa är så tråkigt. Det är som på OS där det är guldet som räknas. Kommer man tvåa blir man snabbt bortglömd, säger hon.

Ställer gärna upp igen

Gladare miner var det hos vinnarparet. Helena von Zweigbergk, som tidigare har tackat nej till att vara med i programmet, var förstås nöjd med att hon ställde upp och hyllar sin partner Göran Everdahl.

– Jag har en enorm respekt för Göran Everdahl och hans kunnande. Jag har verkligen inte känt att han blir sur om jag säger något fel utan vi har haft en skön och skojig tid ihop, säger hon.

Finalen spelades in redan i oktober och silvergloben som vinnarna tilldelas har stått i Helena von Zweigbergk garderob sedan dess. Ännu har hon inte bestämt sig för om hon vill medverka i fler "På spåret" i framtiden. Elisabet Höglund är mer säker på sin sak:

– O ja! Om de frågar mig igen ställer jag gärna upp.

Lisa Kron
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.