Annons
Nyheter

Charterresor är inget att se ner på

Nyheter • Publicerad 20 januari 2009
Charterresor är inget att se ner på
Charterresor är inget att se ner påFoto: 

Arrangörerna av charterresor har upptäckt Thailand. Flera av de stora resebyråerna erbjuder två- treveckorsresor till bland annat Phuket och det är riktigt prisvärt. Om man kan anpassa sig till charterresans tider blir det klart billigare än att flyga reguljärt och själv fixa boendet.

Nackdelarna är få, egentligen bara att man bor i stora turistanläggningar som kanske inte är så hemtrevliga och ofta ligger en bit utanför de större orterna och att det kan bli lite påfrestande med allt arrangerande kring vistelsen.

Annons

Fördelarna är fler, särskilt för den som inte är resvan, kanske inte pratar så bra engelska och känner sig osäker inför allt som är annorlunda. Det är inte alla som tycker som jag att själva fixandet och trixandet med transporter, rumsbokning och annat är en stimulerande utmaning som är en viktig del i resandet.

Just nu rullar en dokusåpa i TV4 som handlar om charterturister på Phuket i Thailand. Jag såg reprisen av ett avsnitt just när jag kommit hem från samma plats. Det var många glada äldre och medelålders människor och barnfamiljer som njöt av livet på Phuket.

Men till min förvåning läste jag i kvällspressen att flera krönikörer var kritiska till serien och inte minst till själva resformen. Det finns en "von oben-attityd" hos en del storstadskrönikörer som jag tycker väldigt illa om. Enligt deras synsätt är det förkastligt att åka på charter till Thailand, det är att missbruka resandes ädla konst och att göra det allt för lätt för sig. Dessutom, hävdar man, att charterresenärerna inte är intresserade av landet de besöker utan bara vill ha sol och bad och fest. Det är lågklassigt, inte särskilt fint och "billigt".

Det där är kvalificerat skitsnack. Och ett uttryck för att man inte vet särskilt mycket om charter. Och ett försök att glorifiera den "sanne" resenären som flyger reguljärt, tar taxi och tåg på plats och går runt och letar efter ett ledigt rum till fots. Som väljer att bo "bland vanligt folk" och ta in den lokala kulturen.

Självklart kan man välja att organisera sin resa själv och utforska både det ena och det andra på egen hand, så gör jag, men aldrig i livet att jag skulle se ner på en charterturist.

Och vill man ha med sig svenskt kaffe så vad gör väl det? Och tycker man det är praktiskt att hänga med på arrangerade utflykter med guide så är det kanon! Och känner man sig osäker och lite otrygg då är charterhotellet bästa platsen.

Vi är alla olika och när det gäller att resa är inte charter sämre än något annat.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons