Annons
Nyheter

Cementerade könsroller

Nyheter • Publicerad 14 november 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Först och främst vill jag be om ursäkt för att inte receptet på den smarriga äpplekakan i lördags var komplett. Flera läsare har hört av sig och undrat hur länge kakan ska stå i ugnen och i vilken temperatur. 175 grader i cirka 25-35 minuter, tills den fått färg och det doftar gott i köket.

Nu över till något helt annat, leksaker. Leksaker för barn och könsroller. I går kom det en tjock leksakskatalog med posten. I brist på annat bläddrade jag i den och fann till min stora förvåning att leksaksindustrin, eller åtminstone de som gjort katalogen, gör sitt absolut bästa för att cementera könsroller redan i tidig ålder.

Annons

Jag fastnade på sidan där man saluför modeller av sportbilen Ferrari, med massor av olika tillbehör. Ser tufft och häftigt ut. Och vem är avbildad tillsammans med Ferrariprylarna? Jo, en liten kaxig kille - självklart i Ferrarioverall. Överhuvudtaget är det bara småkillar på bild i samband med bilar. Någon har uppenbarligen missat att det idag är väldigt vanligt att kvinnor har körkort...

När jag fortsätter bläddra hamnar jag på en hemsk sida som jag inte trodde jag skulle hitta i en leksakskatalog. Det är en vapensida med både gevär och revolvrar som är kopier av "riktiga" vapen och som laddas på autentiskt vis och kan skjuta projektiler - 8 millimeters plastpatroner.En sådan vill jag inte ha i ögat.

Och över en halv sida poserar en liten grabb i kanske 6-7-årsåldern med ett gevär i handen, patronbälte runt midjan, en militärmössa på huvudet och krigsmålning i ansiktet. Ingenting om rekommenderad ålder eller att vapen är farliga, även som leksaker. Suck. Vi erbjuds dessutom färdiga set med både gevär, revolover, platspatroner och måltavlor - ja, rent av med ett rörligt mål.

Trött på detta machotönteri bläddrar jag snabbt vidare till avdelningen för mjukisdjur, babydockor, leksakshästar, dockskåp och ett litet te-set. Och vem tror ni poserar glatt på bilden och bjuder en gosig nallebjörn på te? Jo, förstås en söt liten tjej. Ocxh vem pysslar med babydockan? Visst, en flicka. Vem undersöker ett gosedjur med sitt lilla doktorsset - förstås en flicka.

Vilket år är det? 1875?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons