Annons
Nyheter

Carola tillbaka 25 år senare

26 februari 1983 föddes en stjärna på Palladium i Malmö, när den 16-årige Carola Häggkvist vann Melodifestivalen med låten "Främling". I tisdags, på dagen 25 år senare, intog Carola för andra gången i karriären Palladiums scen, nu som firad jubilar.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2008
Andreas Johnson var på plats...
Andreas Johnson var på plats...Foto: 
Christoffer Hiding fick det första Främlingsstipendiet. Bild: Mark Hanlon
Christoffer Hiding fick det första Främlingsstipendiet. Bild: Mark HanlonFoto: 
...och Lasse Holm ...
...och Lasse Holm ...Foto: 
... och Carolina klüft.
... och Carolina klüft.Foto: 
Festen var ingen regelrätt konsert, men Carola var uppe på scen och sjöng flera gånger, både i duetter och ensam.
Festen var ingen regelrätt konsert, men Carola var uppe på scen och sjöng flera gånger, både i duetter och ensam.Foto: 

Carola sopade banan med motståndet första gången hon deltog i Melodifestivalen 1983. När sen Eurovison sändes i från München följdes Carola av rekordmånga tittare. 6,1 miljoner svenskar såg henne kamma hem en tredjeplats. Även det efterföljande albumet, som nu släppts i en jubileumsutgåva, slog ett rungande rekord, med en miljon sålda skivor. En dag väl värd att fira för Carola, alltså.

- Främling är som en signetring för mig, den kommer alltid att finnas kvar i mitt hjärta, sa Carola.

Annons

Och firas skulle hon, när släkt, vänner, fans och ett stort pressuppbåd samlades för en fyra timmars jubileumsfest på Palladium i tisdags.

Bland de många kändisar som bjudits, fanns självklart Lasse Holm. Han skrev låten "Främling" tillsammans med Monica Forsberg, och producerade också albumet med samma namn.

- Det känns fantastiskt, härligt och nostalgiskt att vara här igen och få fira med Carola. Både låten och albumet Främling har varit en milstolpe även i min karriär, sa Lasse Holm strax innan föreställningen drog igång.

Jubilaren bjöds också på många överraskningar, från ett inspirerat tacktal av Carolas mångåriga fan Carolina Klüft, via filmklipp ur hennes karriär och till en bandupptagning från Lasse Holm av embryot till Främling, eller den första spermien, som han själv uttryckte det. Men när kvällens konferencier Annika Jankell bad Carola att summera sitt liv, sa hon stopp.

- Jag gör nog som du säger, och blickar mycket framåt. Men summera? Nej, det är jag för ung för, sa Carola.

Carola lockades också upp på scen för att sjunga låten "Benjamin" med Magnus Carlsson. Och trots flirtande med Christer Björkman fick Andreas Johnson inte framföra årets schlagerbidrag tillsammans med Carola. I stället gjorde de en akustisk duett av "In the name of love".

Mot slutet av kvällen bjöd Carola själv på en konsert, som blandades med känslofyllda tacktal. Bland annat tillägnade hon sina bortgångna föräldrar låtarna "People" och "Love me tender".

För första gången delades också Carolas Främlingsstipendium ut. Ett årligt återkommande stipendium på 50 000 kronor, som i år gick till soulsångaren Christoffer Hiding, som tävlade i Idol i höstas.

Emil Sandgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons