Annons
Nyheter

Carmen med morgondagens stjärnsångare

Med dubbla Carmen – en dansande, en sjungande – turnerar Skånska Operani sommar. De populära sommarturnéerna har blivit rena plantskolan för morgondagens stjärnor.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2006
Medan zigenerskan Mercedes och officeren Morales (Solgerd Israelsson och Viktor K Magnusson) intrigerar, drömmer Mikaela (Maria Matayzova, sittande) om att få sin fästman Don José tillbaks ur Carmens klor. BILD: LARS THULIN
Medan zigenerskan Mercedes och officeren Morales (Solgerd Israelsson och Viktor K Magnusson) intrigerar, drömmer Mikaela (Maria Matayzova, sittande) om att få sin fästman Don José tillbaks ur Carmens klor. BILD: LARS THULINFoto: 

Skånska Operans slottsturné, som anlöper både Smyges köpmansmagasin(17 & 18 juli) och Christinehofs slott (30 juli, 1-2 augusti), är i år en komprimerad klassiker: Bizets Carmen i svensk nyöversättning.

Romansen mellan officeren Don José och den eldiga zigenerskan är tänkt för stor orkester och kör, men görs här av tolv sångare och fem musiker. Carmen görs parallellt av en sångerska, Therese Badman Stenius, och en dansös, Åsa Hörling.

Annons

– Vi har strukit bihandlingarna och koncentrerat oss på kärnan: svartsjuka, kärlek och död, säger producenten Åsa Johansson nästan lystet.

– Opera är ju väldigt beskrivande. Det är få konstarter där man kan upprepa så mycket och komma undan med det. Därför kan man också stryka en del.

Alla kända ledmotiv är dock med. De små turnerande uppsättningarna använder gamla miljöer och mindre lokaler, med publiken alldeles nära inpå. – Nära är man i och för sig ofta även i stora operahus, förtydligar Solgerd Israelsson som spelar Mercedes, Carmens väninna.

– Men här har man publiken på tre sidor om sig, och väldigt enkel scenografi, fortsätter hon. Det är roligt att jobba i en sorts realitetskänsla, och inte bara spelai en riktning.

Intimiteten påverkar förstås även publiken:

– Publiken kommer inte undan. Som de ser oss, så ser vi dem, berättar Viktor K Magnusson, som spelar officeren Morales.

– Det är lite svårt att inte bli påverkad om någon gäspar, erkänner Solgerd.

– Inte för att det händer! tillägger Viktor snabbt.

– Men sker sådant, då kanske det sporrar en att sjunga bättre, tillägger Maria Matayzova, som spelar Don Josés fiancé Mikaela. Både Maria och Solgerd är nyutexaminerade från Operahögskolan. Fast Maria började sin träning på Humanistiska universitetet i Sankt Petersburg, och är årets Anders Wall/Confidencen-stipendiat.

Enligt Åsa Johansson har Skånska Operan blivit lite av en språngbräda för unga förmågor, i en bransch där jobben inte växer på trän.

Annons

– Morgondagens stjärnor, visst! säger Solgerd Israelsson smickrat.

– Men som nyutexaminerad söker man alla jobb som finns. Mindre sommarprojekt tar gärna sångare som inte är stora namn, och det kan bli en bra start.

– Just Carmen är så pass svår för unga röster att det är roligt att kunna prova utan stor orkester och stor scen, där man kanske inte skulle våga göra den så här direkt, säger Maria Matayzova.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons