Annons
Nyheter

Bytes: en 73-åring mot en Roskildebiljett

"Framför allt är det den äldre delen av våra besökare som inte kommer i år. Det brukar vara så när det har varit ett regnigt år". Orden från Roskildefestivalens talesman Esben Danielsen sticker i ögonen. Jag önskar att han inte sagt så. Jag känner mig träffad.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2008
Foto: 

Jag känner mig mjuk som en övermogen banan. Jag känner mig gammal. Början av juli 2008, och jag känner mig plötsligt gammal.

Jag vill ta Esben i kragen, ruska om honom och säga att han missförstått. Att det för bövelen inte håller att ha Chemical Brothers som största affischnamn. Spä på med att jag har varit på Roskilde så många gånger nu, att det kändes mer lockande att välja någon annan festival. Men någonstans i bakhuvudet kliar det. För jag vet ju, att minnena från förra årets missär legat med någonstans i botten av vågskålen hela tiden. Då, när varningar om drunkningsrisk utfärdades på campingen, gummistövlar förvandlades till hårdvaluta och folk söp sig drängafulla i sina tält bara för att få tiden att gå lite fortare. Då var det inte särskilt roligt på Roskildefestivalen, nordens största festival. Inte roligt alls, om jag ska vara ärlig.

Annons

Så, i år är tusentals biljetter osålda, och festivalen har för första gången börjat kränga biljetter i entrén. För att den äldre delen av festivalens besökare sviker, enligt Esben. Gnaah, nu ångrar jag att jag valde bort Roskilde. Ångrar det, därför att jag ändå bara är 25 år gammal och inte känner mig redo att placeras i kategorin äldre och vattenskygga besökare riktigt än. Därför att Neil Young, Nick Caves Grinderman och Hellacopters lirar där. Men framför allt därför att festivalen aldrig regnar bort två år i rad, och det vackra vädret som jag ser utanför redaktionsfönstret bergis hade varit ännu vackrare med en dansk pilsner i näven, ett par pilotbrillor på näsan och ett jättelikt, orangefärgat tält vid horisonten.

Men det är för sent nu. Festivalen har redan börjat, min ackreditering har blivit någon annans och jag har bytt bort en vecka i Danmark mot en kväll med en 73-årig gubbe. En 73-årig gubbe vid namn Leonard Cohen, visserligen. Men ändå. Hur gick det här till?

Nästa år... då jävlar, Esben.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons