Annons
Nyheter

Bryderier kring tv:n

Nyheter • Publicerad 30 november 2006
Bryderier kring tv:n
Bryderier kring tv:nFoto: 

Jag kan inte släppa det där med tv-licenserna. Och härom dagen damp det ner ännu en faktura från Radiotjänst på 449 kronor. På den kan man också läsa att nästa år blir avgiften 28 kronor dyrare. Per år blir det 1 996 kronor. Eller 166 kronor per månad. För det får jag två kanaler.

Ett annat skäl till varför jag fortfarande funderar på det där bråket om tv-avgifter är att jag faktiskt gjort tvärtom – alltså betalt avgiften utan att ha tv. Det var för några år sedan då min gamla tv gick sönder och jag kom inte till skott med att köpa en ny utan veckorna gick och ganska enkelt vande jag mig av med tv. Jag lyssnade på radio och musik istället. Och läste. I sju månader. Men tv-avgiften betalade jag plikttroget. Jag var ju på gång att köpa en ny tv när som helst.

Annons

Nu är frågan om jag kan kräva retroaktiv betalningsbefrielse eller om jag helt enkelt ska hävda att jag inte har någon tv i dag istället för då för några år sedan då jag inte hade någon även om jag har tv nu? Det kan ju egentligen inte spela Radiotjänst någon roll att det var då som jag inte hade tv som jag inte betalar för nu. I själva verket har jag lånat ut 1 162 kronor till Radiotjänst och det kan väl inte vara fel att jag vill ha dem tillbaka?

Då gäller frågan hur man gör, rent praktiskt, för att slippa avgiften. Att bara strunta i att betala är inte att rekommendera. På baksidan av fakturan står att läsa att man måste avanmäla sin tv skriftligen och att man måste uppge personnummer samt orsak. Så står det ordagrant. Men är det orsaken till att jag inte längre vill betala avgiften eller orsaken till varför jag inte längre har någon tv, de vill veta?

Och så kommer det vanliga myndighetshotet att om man far med osanning och fortfarande har tv trots att man avanmält den då kan det komma kontrollanter och det kan bli polissak av det hela. Men om jag förståt saken rätt så kan en kontrollant egentligen inte göra någonting. Det är bara att artigt stänga dörren mitt framför näsan på kontrollanten.

Om kontrollanten ska in i lägenheten måste han ha handräckning av polis och då måste det finnas åklagarbeslut för husrannsakan och den åklagare som anser att ett misstänkt tv-innehav utgöt saklig och tillräcklig grund för en polisrazzia finns inte.

Men det är kanske enklare att ändå betala, trots allt?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons