Annons
Nyheter

Bryan skriver helst för filmen

En rocker i själ och hjärta eller författare av sliskiga filmballader? Bryan Adams – på Christinehofs scen i morgon – vill helst fortsätta att vara båda två.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2007
Kärleken till musiken – och helst filmmusiken, verkar det – håller Bryan Adams kvar i musikbranschen efter 30 års slit.
Kärleken till musiken – och helst filmmusiken, verkar det – håller Bryan Adams kvar i musikbranschen efter 30 års slit.Foto: 

Den sympatiske kanadensaren som kommit att bli synonym med lättillgänglig, radiovänlig mainstreamrock, har inte släppt någon ny platta sedan 2004 års Room Service – som för övrigt förvånade många genom att låta som om tiden stått stilla sedan det tidiga 80-talets glansdagar.

Men Bryan turnerar i Europa i sommar i alla fall.

Annons

Sedan i maj har han och hans trogna band betat av bland annat England och Tyskland, och sedan i torsdags har de hoppat mellan Malta, Cypern, Ungern och Danmark. Spelningen på Christinehof i morgon blir den enda i Sverige.

– Låtlistan ändras efter hand som nya plattor kommer ut, och låtarna roteras lite grann för att hålla det intressant.

– Mina konserter handlar om låtarna som folk känner till, med en och annan udda låt för att göra det intressant, förklarar Bryan via mejl, en intervjuform han föredrar men som är frustrerande för en reporter som vill ställa följdfrågor.

Bryan delar numera sin tid mellan musiken och fotograferandet, ett område där han blivit riktigt etablerad med flera reklamjobb och kändisporträtt. Men frågor om sitt bildskapande undviker han nogsamt. Mer pratsam är Mr Adams om sitt miljöengagemang, som bland annat yttrar sig i länkar till Greenpeace rädda valarna-kampanj på bryanadams.com.

– Jag har stött kampanjer för valarna ända sedan jag såg de här killarna som klev i gummibåtar ute på havet för att rädda en val från att bli harpunerad. Då var jag väl runt 17, berättar han.

– Jag begriper inte den här lusten att ta livet av valar, de är värdefulla för hela världen och borde skyddas.

Bryan Adams har haft sitt namn med som låtskrivare inte bara på egna hits som Cuts Like A Knife och The Only Thing That Looks Good On Me Is You, utan även på ett otal miljonsäljare med andra artister. Om vilka hans favoriter är säger han så här:

– Tina Turners Why must we wait until tonight. Jag älskar hennes röst på den. Och Bonnie Raitts That ain't no way to treat a lady, en låt jag skrev i tidiga 20-årsåldern. Jag kunde inte tro mina öron när jag hörde Bonnies version, hennes röst är fantastisk. Och så Never Gonna Break My Faith med Aretha Franklin och Mary J. Blige, bara för att det är dom.

Många känner Bryan som mannen bakom softa filmballader som (Everything I do ) I Do It For You eller All For Love – material som inte precis ryker av den rock'n'roll den tidige Bryan Adams ville sprida.

– Det finns ingen baksida med att få ut min musik till en större publik. Filmvärlden är så mycket större än musikvärlden, och det är intressant att försöka gifta ihop de två, kommenterar Bryan, och avslöjar att han jobbar med en animerad film som ska släppas 2008.

Annons

– Att jobba med film är en av mina favoritsysslor rent kreativt sett. Mest känd är han kanske för Summer of '69, ofta misstagen för en oskyldig 60-talsskildring. I själva verket var Bryan Adams tio år 1969 – och referensen till "69" ska enligt legenden stå för något mycket snuskigare än vad han normalt förknippas med. Sin "first real six-string" fick han redan som liten:

– Den första gitarren fick jag av min pappa en jul, han ville undvika att jag blev trummis. Jag tror inte att han visste vad han satte igång, för jag fäste mig omedelbart vid den.

– Jag önskar att jag fortfarande hade den, men tyvärr, den finns inte längre.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons