Annons
Nyheter

Bröderna Herngren skildrar de skilda

Skilsmässa och svartsjuka – visst låter det som roande ämnen för en komedi? Killarna bakom Varannan vecka hoppas kunna tvätta bort lite av skammen kring de tabubelagda ämnena.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2006
Enligt Felix och Månms Herngren har de alltid haft en schysst brodersrelation privat. Men att jobba bra ihop tog dem längre tid. BILD: PRESSENS BILD
Enligt Felix och Månms Herngren har de alltid haft en schysst brodersrelation privat. Men att jobba bra ihop tog dem längre tid. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Hannes Holm och Måns Herngren har tillsammans med sina nya samarbetspartners Hans Ingemansson och Felix Herngren landat i Malmö för en snabb PR-turné för nya filmen Varannan vecka.

– Vi var med på en smygvisning här i går kväll, och det blev otroligt skön stämning i salongen, säger Måns Herngren nöjt.

Annons

– Egentligen hade jag bara tänkt stanna fem minuter och sedan gå och käka, men satt kvar fast jag var skithungrig.

Och skrattade folk på rätt ställen?

– Man kan inte skratta på fel ställen, reflekterar Felix Herngren.

Det är första gången bröderna gör långfilm ihop. Faktiskt växte idén till filmen ut ur den premissen, att de skulle spela bröder i ännu ett av de samtida relationsdramer med hög igenkänningsfaktor som Herngren & Holm gjort sig kända för med Adam & Eva eller Klassträffen.

– Sedan var frågan vad man skulle hitta på med två bröder, berättar Måns Herngren. Ska det vara en familjegrej, är de ovänner?Ofta handlar det ju om något arv efter föräldrarna.

– Samtidigt ville vi göra en Stockholmsskildring, vi tyckte det var dags efter alla Kopps och Masjävlar.

I Varannan vecka är både Felix och Måns småbarnspappor – Felix den trasslige reklamaren som jonglerar med flickvänner samtidigt som han planerar att skaffa barn – med sin exfru. Måns hans tryggt gifte bror som plötsligt får problem i äktenskapet.

– Om det var obekvämt att jobba ihop? Klart! säger Felix.

– När vi gjorde tv-serien Smash var våra brodersroller mer tydliga, berättar Måns. Men då var man grönare.

– Jag kunde bete mig rätt dåligt mot Felix. När han kom med någon idé väste jag bara "håll tyst!" Ofta bra idéer, men det var ointressant. Det var ju lillbrorsan!

Annons

Efter det har Felix Herngren haft egna framgångar, som Dan Bäckman hos Sen kväll med Luuk, eller Vuxna Människor med Fredrik Lindström.

– Vi har alltid gillat varandras arbete, berättar Måns. Och det är en rätt bra grund för relationen, att man är stolt över det den andre gjort.

Relationen mellan bröderna Herngren har alltid varit hyfsad, påstår de.

– Någon rivalitet var det länge sedan vi kände, säger Felix. Bortsett från när vi spelar spel - då ryker hårtestar! Men Måns är så sjukt överbegåvad i allt han gör.

– Nej, det där är bara något du har fått för dig! säger Måns lite generat.

– Men det är bra för mig att det går bra för Måns och bra för honom om det går bra för mig, funderar Felix. Folk blandar ändå ihop oss hela tiden!

– Däremot är vi rivaler till bröderna Bronett, tillägger han gravallvarligt. Går det bra för dem, då går det dåligt för oss! Nya filmen är ett "grupparbete" säger Måns, Felix, Hannes och Hans, som alla svarat för både manus och regi.

– Vi har tyckt lite olika ibland, medger Måns.Men även om det gått hett till ibland har det gått att lösa med diskussioner. Manusarbetet föder lätt bilden av fyra killar, tre av dem med egna erfarenheter av skilsmässor, som berättar skilsmässohistorier ungefär som om det var lumparminnen.

– Så var det i början, berättar Hannes Holm. Det var en kompis hemma när jag och Måns låg på soffan och snackade, mitt på dagen. Och han sa "jobbar ni nu?"

Efter hand har dock de egna erfarenheterna och historierna ur kompisars liv suddats ut allt mer, hävdar de. Men känslan av dem finns kvar - som hur jobbigt det är när ens ex frågar vem man är ihop med nu.

Annons

Frågan är om det finns några lyckliga skilsmässor.

– I början är de aldrig lyckliga, säger Hannes Holm. Man tappar helt andan. Att leva ihop är det stora projektet som man hoppats och trott på.

– Många säger att folk skiljer sig för lätt i dag, funderar Felix Herngren. Men känner man att det inte funkar och att grälandet går ut över barnen, då kan det vara helt rätt.

Skilsmässa är skambelagt. Kanske kan filmen bidra till att avdramatisera ämnet, hoppas Måns:

– Många har svårt att prata om det, och många har nog heller inte en bra polare de kan snacka med.

– Förhoppningsvis kan folk känna igen sig, och kanske lätta lite på trycket så att huvudet inte känns som en ångkokare.

Och har killarna själva lärt sig något?

– Att utbildningarna för terapeuter och psykologer behöver ses över, säger Hannes Holm. När vi snackat om hur man ska leva sitt liv, så visar det sig ofta att vi fått helt olika råd!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons