Annons
Nyheter

Britt-Marie ställer ut nallesamling

Britt-Marie Larsson har samlat nallar i över tjugo år. För tio år sedan började hon tillverka egna också. Till barn och barnbarn. Hundratals har det blivit genom åren.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2004
BILD: JEANETTE LARSSON
BILD: JEANETTE LARSSONFoto: 

"När jag syr en nalle tänker jag på personen som ska få den. Ingen nalle blir den andra lik", säger Britt-Marie Larsson som tagit initiativet till en nalleutställning på Trelleborgs församlingshem och fått hjälp av Ingmar Krigsström. I famnen har hon favoritnallen Axel. - Men jag syr inte till vem som helst. Det ska vara någon som står mig nära eller som jag tycker behöver en nalle, säger hon. Nu har hon tagit initiativet till en nalleutställning i Trelleborgs församlingshem. - Det började med att jag startade en kurs i att sy nallar för personalen här. Villkoret var att alla sydde två nallar var. Hälften av dem ska skänkas till barn på barnhem i Litauen, berättar hon. I montrarna finns ett hundratal nallar. Ungefär hälften är Britt-Maries egna. Den andra hälften har flera olika människor bidragit med. Bruna, gula, vita och blommiga. Små och stora. En saknar ett öga, en annan har fått nya trampdynor påsydda. Många ser ut att ha blivit kramade i flera år. Andra tycks ha stått mer orörda på någon hylla. - Det här är den äldsta av dem alla, berättar Ingmar Krigström som också hjälpt till med arrangemanget. Han pekar på en liten tilltufsad nalle, knappt större än en hand stor, i en lilaaktig färg. Den lär ha nästan hundra år på nacken. Att Britt-Marie föll för just teddybjörnar har hon inte svårt att förklara: - Jag har alltid älskat nallar. Dels är de stora och starka och kan ge trygghet och bita ifrån om någon är dum. Dels är de gosiga att krama och snälla. I berättelser är nallarna alltid snälla. Se på Bamse och Lille John, säger hon. Bland kändisbjörnarna är Nalle Puh hennes favorit. - Jag tycker att han har en så bra livsfilosofi. Inte sällan får hon även rycka in som nalledoktor och laga ett ben eller en arm på en ovärderlig trogen vän. - O ja! Men man ska inte laga för mycket heller. Det ska synas att man använt den, tillägger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons