Annons
Nyheter

Borg och Bengtzing till Globen

Linda Bengtzing fick en fjärde chans, och hon tog den. Sångerskan vann publikens gunst och är klar för finalen i Melodifestivalen om två veckor. Med sig tar får hon Nicke Borg, mest känd som sångaren i rockbandet Backyard Babies.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2011
Linda Bengtzing och Nike Borg jublar efter att de gått vidare till finalen i Globen vid melodifestivaldeltävling 4 i Malmö Arena.
Linda Bengtzing och Nike Borg jublar efter att de gått vidare till finalen i Globen vid melodifestivaldeltävling 4 i Malmö Arena.Foto: 

Det var folkomröstning i tv-sofforna i kväll. Det fanns två alternativ, det fanns en fråga; den ställdes av Linda Bengzing. "E de fel på mig?" var titeln på det alster hon med sedvanligt turbotryck framförde i Melodifestivalen när årets fjärde och sista deltävling ägde rum på Malmö arena.

Svaret var ett turbo-nej. Linda Bengtzing gick rakaste tänkbara vägen till final.

Annons

– Jag är stolt över att som tjej knö in mig bland alla herrar i Globen, sade en lycklig och strålande Bengtzing minuterna efter att tv-sändningen var över.

Hon är förstås också stolt över låten hon fått att sjunga och som hon framför med så kompromisslös entusiasm. Detta var en av årets mest traditionella schlagerlåtar.

– Folk kanske vågade erkänna, trots allt prat om epa-traktorer och sånt, att det är lite härligt ändå med bonnaschlager. Men min låt är inte ensam i sitt slag – om Love Generation hade sjungit på svenska hade den varit lika bonnig.

Låten hon jämför med är "Dance Alone", det på många håll segertippade bidrag som skrivits av ett sexmannateam där Nadir Khayat ingår. Under sitt artistnamn Red One har han skrivit och producerat hits åt urbana världsstjärnor som Lady GaGa, Akon och Sugababes.

Den låten går också vidare, men gör det på betydligt mer stapplande ben; den får mellanlanda i Andra chansen. Hittills har inget bidrag som gått via Andra chansen vunnit Melodifestivalen.

Det har heller inte Linda Bengzing gjort. Hon har tagit sig till Globen tre gånger tidigare, men "Alla flickor" slutade åtta år 2005, "Jag ljuger så bra" kom femma år 2006 och "Hur svårt kan det va?" kom åtta år 2008. Däremot har en bland hennes fyra låtskrivare varit i final förr: Thomas G:son, som skrev Carolas "Evighet" som tävlade 2006 och Friends "Lyssna till ditt hjärta" som tävlade 2001.

Startfältets rocker, den omsorgsfullt tatuerade Nicke Borg – han har 62 stycken, påstår han själv – strålade nästan lika glatt åt sitt avancemang till finalen. Han är en rutinerad scenartist, men han fram till nu nästan enbart uppträtt tillsammans med Backyard Babies. Hans nya projekt heter Homeland; det är ett slags solokarriär.

Rock i Melodifestivalen, hör den hemma där?

– Rock och rock ... jag är rock, men låten är en bra låt. Men jag tror på den, jag tror på att jag kan tillföra något till Musiksverige med det jag gör, säger han.

Och detta är?

Annons

– Jag uppträder utan kompromisser, det var nog det som lyste igenom på scenen och fick folk att rösta.

Nicke Borg har skrivit sitt bidrag tillsammans med Jojo Borg Larsson, Fredrik Thomander och Anders Wikström.

Henrik Kilefors
Håkan Engström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons