Annons
Nyheter

Bokreans matböcker

Nyheter • Publicerad 28 februari 2007
Bokreans matböcker
Bokreans matböckerFoto: 

Nu är bokrean i gång. Och jag sugs in i bokhandeln likt en nattfjäril till en gatlykta. I år har jag bestämt mig för att enbart ägna mig åt böcker om mat av olika slag. I första hand rena kok- och bakböcker men även en och annan inspirationsbok kan komma med i påsen.

Eftersom jag samlat på matböcker i många år är det mesta på rean gamla bekanta och jag kan varmt rekommendera några stycken. Vad som först slår mig är att det inte finns många bakböcker i år. Annas kakbok är förstås ett måste, om ni inte redan har den, och det gäller också för Jan Hedhs bok Bröd. Den sistnämnda är dock ganska avancerad men följer man recepten noga blir resultatet formidabelt. Även Jan Hedhs bok Choklad – mer av det goda är spännande men även den på en lite hög nivå. En bakbok som saknas i min samling och som ska inhandlas är Vete-Kattens bästa kakor. Den vet jag inget om men namnet är ju spännande.

Annons

För den som är uppriktigt intresserad av matlagning och har viss köksvana är två böcker oumbärliga. Det är Anthony Bourdains franska kök som är en riktig pärla. I den får vi bland annat lära oss hur man lyckas med att göra riktigt bra pommes frites hemma. Anthony Bourdain är känd som en riktig tuffing i sina restaurangkök och han skräder inte heller orden i sin bok. Det är rakt på sak och klarspråk och väldigt underhållande och lärorikt.

Den andra boken är Mathias Dahlgrens Bon Lloc som också kan upplevas som aningen svår men där finns en del recept som är riktiga höjdare. Om inte annat så är Mathias Dahlgren en stor inspiratör. Har ni inte de här två böckerna så är det bara att slänga upp drygt 300 kronor och slå till.

En annan "måstebok" är Anna och Fanny Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Smaka på titeln. Visst blir man sugen på både det ena och det andra. Det är förstås en underskön bok att bara sitta och bläddra i och sucka över – särskilt för oss som är hängivna Medelhavet och dess matkultur – men det finns också mycket matnyttiga tips och bra recept. Har ej heller denna bok så blir det att lätta plånboken på ytterligaren en hundralapp.

Annars är det mycket av vad jag kallar för krims-krams-matböcker. Vegorecept i parti och minut, fortfarande hänger en wokbok med, "sunt, snabbt och bra-böcker" dräller det av och jag hittar till och med en bok om fondue. Vem i hela fridens namn ägnar sig åt fondue nu för tiden?

Jag köper absolut inte Lasse Kronérs bok Åttio väldigt goda mackor.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons