Annons
Nyheter

Bokrea är det ju jämt – på nätet

Varför överhuvudtaget ge sig ut på bokrea i år igen? Vetetusan, egentligen. Tack vare nätbokhandelns låga priser är det ju mer eller mindre bokrea året runt numera. Till bokköparens glädje eller sorg: för snart har den allra sista välsorterade, fysiska bokhandeln försvunnit. Hur länge ska Hamrelius bokhandel i Malmö hålla ut?
Nyheter • Publicerad 20 februari 2009
Foto: 

Fyndet, prismässigt:

99 proggplattorav Bengt Eriksson, Mia Gerdin och Stefan Wermelin. Nej, jag kunde inte låta bli. Men nog är det ett prisfynd – från cirka 50 till cirka 70 kronor, beroende på var man handlar (på nät eller i affär) – för alla gamla proggare som blivit män och kvinnor i affärer, kommun eller stat och behöver en stor, glansig och färgrik bok att lägga på kaffebordet för att (be) visa vem de egentligen är (eller var).

Annons

Fyndet, läsningsmässigt:

Måste vara Edgar Allan Poes samlade noveller i tre volymer för 99:- styck. Börja med ettan om du bara vill ha en, där finns Poes mest kända noveller. Själv måste jag ha alla tre volymerna med skräckens, deckarens och de flesta genrers Mästare.

Icke skönlitterära tipset:

Någon kokbok – eller flera. De brukar vara prisnedsatta ganska ordentligt på rean. Paolo Robertos italienska kokbok Mina fastrars matkompletterad med Andreas Kjörlings Det italienska vinetkan väl vara nåt? Alternativt 1001 filmer du måste se innan du dörmed tips på vad man kan, bör, ska hyra/köpa på dvd.

Barntipset:

Hela långa raden med Jan Lööfs bilderböcker (för de något yngre), till exempel Morfar är sjörövare, Sagan om det röda äppletoch Skrot-Nisse. Och Ulf Nilssons hårdkokta ung-ungdomsdeckare om Johnny & Co i Helsingborg (för de något äldre).

Undvik:

Mer av ett råd: Om du tänkt dig att köpa någon deckare på bokrean så ta först en sväng om bokhandelns pockethyllor. Många deckarromaner kan finnas i ännu billigare pocketutgåvor (än priset på rean).

Vad saknas på årets rea?

Konstig fråga, med tanke på att AdLibris rear 10000 titlar! Fast man skulle kanske kunna få efterfråga en annan sorts rea istället. Att alla Sveriges bokhandlar under 14 dagar / år sänker priset på samtliga böcker med säg 25-30 procent.

Annons

Mitt bästa reafynd genom tiderna:

Vår kokbok, jubileumsutgåvan från år 2001, när den fyllde 50 år.

Så rundar man bäst av en väl utförd bokreavända:

Får nog erkänna – och kanske skämmas för – att jag numera mest handlar reaböcker på nätet. Så när de anländer skulle det ju passa att bläddra i dem lite försiktigt på matbordet tillsammans med några bitar av Fröken Olssons himmalagade stenugnspizza och ett glas Le Volte (rött, lagom svalt) – och sen förflytta mig till läsfåtöljen i biblioteket för att fortsätta läsa och smutta på vinet.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons