Annons
Nyheter

Bodil Malmsten är både här och där

Nyheter • Publicerad 29 mars 2005
Bodil Malmsten är ständigt aktuell. Hennes pjäs Tryck stjärna spelas just nu på Dramaten, och SVT har visat ett "starkt intresse" för en filmatisering. Bild: Pressens Bild/Arkiv
Bodil Malmsten är ständigt aktuell. Hennes pjäs Tryck stjärna spelas just nu på Dramaten, och SVT har visat ett "starkt intresse" för en filmatisering. Bild: Pressens Bild/ArkivFoto: 
: Bodil Malmsten är ständigt aktuell. Hennes pjäs "Tryck stjärna" spelas just nu på Dramaten, och SVT har visat ett "starkt intresse" för en filmatisering. Foto: Pressens Bild/Arkiv
: Bodil Malmsten är ständigt aktuell. Hennes pjäs "Tryck stjärna" spelas just nu på Dramaten, och SVT har visat ett "starkt intresse" för en filmatisering. Foto: Pressens Bild/ArkivFoto: 

–Livet började bli riktigt roligt när jag hade fyllt 50. Jag tog körkort när jag var 52 och när jag var 55 satte jag mig i min Rover och stack.

Bodil Malmsten parkerade först när hon kommit till Frankrike, närmare bestämt Finistère i Bretagne, där hon gjort sig hemmastadd de senaste fem åren.

Annons

Fast nu är hon på visit i Stockholm, eftersom hennes samtidspjäs, Tryck stjärna, precis haft premiär på Dramaten.

Recensenternas lovord har inte låtit vänta på sig. Själv läser hon aldrig recensioner. Och hon gick inte på premiären, utan först dagen efter.

– Känslan som fanns i publiken efter föreställningen var helt fantastisk, säger Bodil Malmsten och får för ovanlighetens skull leta någon sekund efter orden.

– ... det var allt man kan drömma om. Folk kom ut med jättelyckliga ansikten och bara pratade och pratade.

Humoristiskt om svenskar i dag

I Tryck stjärna talar fyra olika röster från dagens Sverige. En långtidssjukskriven man, en överklasskvinna, en alienerad klassresenär och en ung kvinna som motsätter sig det mesta.

– Det enda de har gemensamt är att de är svenska människor just nu som på olika sätt kommit i kontakt med samhället. De pratar till publiken, det är inte stand up, men de tävlar omedvetet om publikens öra och sympati, förklarar Bodil Malmsten.

Inte stå upp komik alltså. Ändå en hel del skratt – humor är ett ord som ofta används för att beskriva Bodil Malmstens texter.

Som till exempel hennes senaste roman, Mitt första liv – Den gudarna älskar dör inte, en självbiografi om barndomen i Jämtland. Inte för att Mitt första liv saknar svärta och smärta, det finns i såväl uppväxten som i skildringen av den, men på ett sådant tillskruvat sätt att man inte kan låta bli att småle nästan rakt igenom.

Mitt första liv är emot den här bilden av att man är ett offer, förklarar Bodil Malmsten.

Annons

Samma tankar hade hon när hon jobbade med pjäsen till Dramaten.

– För mig är det så otroligt viktigt att det inte blir mera tyngd. Varje intelligent människa har tyngden ändå. Det svarta är där, och svart är det, och jag – jag är kolsvart. Men det jag gör när jag jobbar är att dra ljus och det är humorn. Något annat hon gärna riktar strålkastarljuset mot i sina böcker är det svenska samhället. I Mitt första liv kritiserar hon 40-talisternas egoism, "jag tillhör en generation som struntat i allting utom sig själv".

För att inte tala om hennes generations ledare, socialdemokraterna, de får sig en ordentlig känga. Men i Mitt första liv finns i alla fall en sosse som porträtteras kärleksfullt, morfadern som hon ett tag bodde hos.

– Morfar var en gammeldags sosse som handlade och inte talade, konstaterar Bodil Malmsten som i dag är misstrogen mot att allt vad partipolitik heter.

Så lite lustigt kändes det nog i januari, när hennes dikt om flodvågskatastrofen som publicerats i Dagens Nyheter lästes upp på regeringes minneshögtid.

– Sossarna bryr sig inte om min kritik, jag fick till och med ett tackbrev av Leif Pagrotsky, skrattar Bodil Malmsten.

Det är liv i Bodil Malmstens röst när hon berättar. Hon betonar och pausar, ständigt personlig, sällan riktigt självutlämnande. Ungefär som i Mitt första liv. Det är lätt att förstå varför hennes läsare får för sig att de kan komma och hälsa på, svänga förbi i Finistère. Därför har hon heller aldrig avslöjat var i Finistère hon bor.

Men nu är Bodil Malmsten som sagt i Stockholm. I dag ska hon äntligen se husguden Thomas Bernhards De sammansvurna som spelas på samma scen som Tryck stjärna på Dramaten och som hon själv översatt. Och just i dag lägger hon sista handen vid en bokversion av Tryck stjärna som kommer ut inom en snar framtid.

– I boken tränger jag lite längre in i karaktärerna. Dessutom finns det en person till med i boken.

Men än är Bodil Malmsten inte färdig med dramats karaktärer, en av dem tycks ha brutit sig loss och hans liv är på väg att bli ett filmmanus.

Annons

Men först ska Tryck stjärna anpassas till teve.

– Jag ska på möte på SVT. Det verkar finnas ett starkt intresse hos folk, även de som inte går på teater, att höra talas om det som händer nu. (TT Spektra)

Lisa Boda

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons