Nyheter

Bo Landin långfilms- debuterar på samiska

Naturfilmaren Bo Landins första långfilm är ett unikt projekt. Shakespeares "Macbeth" översatt till det samiska språket och inspelad i snölandskapet kring Jukkasjärvi. "Det var aldrig varmare än fem minusgrader under inspelningen", berättar Bo Landin.
Nyheter • Publicerad 15 november 2004
Naturfilmaren Bo Landin har lämnat dokumentärformatet och förvandlat Samiska teaterns uppsättning av "Macbeth" till långfilm. @08 Bildbyline:bild: Malin Rudblom/Pressens Bild
Naturfilmaren Bo Landin har lämnat dokumentärformatet och förvandlat Samiska teaterns uppsättning av "Macbeth" till långfilm. @08 Bildbyline:bild: Malin Rudblom/Pressens BildFoto: 

Bo Landin arbetade med en dokumentär om ishotellet i Jukkasjärvi när han fick höra talas om Samiska teaterns uppsättning av "Macbeth" och Ice Globe Theatre.

– Jag kände direkt att det här var fruktansvärt unikt. Så vitt jag vet har det aldrig gjorts en spelfilm helt på samiska, säger Bo Landin.

Pjäsen handlar om en skotsk krigsherre som drivs till mord av sin makthungriga hustru Lady Macbeth.

– Jag brukar säga att det här är Shakespeares version av Knutbymorden. Människor som tror att de får meddelanden från högre makter, som genomför ett mord och måste göra ett till för att täcka över det andra. Ett intrigspel där man inte riktigt vet vem som håller i trådarna.

Filmen spelades in i skogarna kring Jukkasjärvi under två intensiva veckor i februari.

Med det berömda ishotellet som kungligt slott och den kalla vita snön som spelplats förruskiga mord och uppgörelser.

– Vi jobbade oerhört långa dagar. Inomhus var det alltid minus fem och vi spelade in ända ner till 30 minusgrader. Efter det blir det svårt att andas, berättar Bo Landin. Under fredagen premiärvisas filmen i Kiruna. Efter det går "Macbeth" vidare till Luleå, Karlstad, Stockholm och kommer även att visas på Folkets hus digitala biografer runt om i Sverige.

– Jag brukar ha svar på det mesta, men jag har faktiskt ingen aning. Det är ju lite udda, men Kurosawa gjorde "Macbeth" i samurajmiljö och jag fick höra att man nyligen producerat "Macbeth" i gangstermiljö i Bombay.

Den 5 januari visas filmen i SVT. Enligt Bo Landin har man även förhandlat med finska YLE och kanadensiska CBC.

– Vi hade en trailer med på mässorna i Cannes och Milano och blev överraskade av det stora intresset. Japan, Norge och USA vill också ha den, och vi tror att flera festivaler runt om i världen vill visa den. (TT Spektra)

Malin Dahlberg

film
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.