Annons
Nyheter

Blood diamond

Regissören Edward Zwick är de episka filmernas man. Ärans män och Den siste samurajen) är bara några av verken. Hårddraget handlar hans berättelser om en sak, människor med tvivelaktig meritlista som till sist ändå gör det "rätta".
Nyheter • Publicerad 6 mars 2007
Diamantsmugglaren Danny Archer (Leonardo DiCaprio) och fiskaren Solomon Vandy (Djimon Hounsou) flyr undan kaoset och kulorna när rebellerna intar Sierra Leones huvudstad Freetown.bild: Sandrew Metronome
Diamantsmugglaren Danny Archer (Leonardo DiCaprio) och fiskaren Solomon Vandy (Djimon Hounsou) flyr undan kaoset och kulorna när rebellerna intar Sierra Leones huvudstad Freetown.bild: Sandrew MetronomeFoto: 

Nu är Zwick tillbaka i samtiden igen med det politiska actiondramat Blood diamond. Filmen utspelar sig i slutet av 90-talet i inbördeskrigets Sierra Leone. Fiskaren Solomon Vandy (Hounsou) tvingas av rebellerna att jobba på diamantfälten, där han hittar diamanten med stort D. Han vet att den kan bli räddningen för honom och hans familj, framför allt för sonen som tvångsrekryterats till att bli barnsoldat. In i handlingen stiger den före detta legoknekten Danny Archer (DiCaprio) som i diamanten ser sin biljett bort från kontinenten.

Maddy Bowen (Connelly), en amerikansk journalist, vill också vara med på ett hörn och avslöja den cyniska handeln med konfliktdiamanter.

Annons

I sin iver att ta upp ett brännande tema har Zwick haft svårt att välja väg. Han vill både göra det storslagna dramat, den bullrande actionfilmen, den spännande thrillerberättelsen och dokumentärt visa upp inbördeskrigets baksida. Det blir lite skrap på ytan i varje genre och ingen riktig fullträff någonstans.

Men Zwick är onekligen skicklig på det amerikanska filmmakandet. Han vet exakt när han ska slå an vissa känslosträngar. Det gör att filmen trots sin längd och sina logiska vurpor ändå får godkänt.

Men det främsta skälet till att gå och se den här filmen är Leonardo DiCaprio. Oscarsnomineringen är välförtjänt, rollen som den cyniske diamantsmugglaren Archer är höjdpunkten i hans karriär hittills som "vuxenskådespelare".

Att man bakat ner den blodiga konflikten i Sierra Leone till att bara handla om kontrollen över diamanterna, känns mycket svårsmält.

Å andra sidan, konflikter i Afrika tenderar ganska snabbt att försvinna från nyhetsbruset (om de ens når dit), kanske en Hollywoodfilm, med alla dess fel och brister, kan öppna folks ögon. En mycket god intention är dock sällan lika med en mycket bra film. (TT Spektra)

Henrik Larsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons