Annons
Nyheter

Blodad tand av bluesensurkraft

Bluesens urkraft är bensinen för Svante Sjöblom och hans Sailors, som nu jobbar med debutplattan och i kväll kan ses på Tre lyktor i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 26 september 2007
En bluestalang av rang har slagit sig ner i lilla Västra Vemmerlöv på Söderslätt. Nu känner sig Svante Sjöblom redo för att göra sin debutplatta. BILD: TOMAS NYBERG
En bluestalang av rang har slagit sig ner i lilla Västra Vemmerlöv på Söderslätt. Nu känner sig Svante Sjöblom redo för att göra sin debutplatta. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Svante förstår inte vad man pratar om, men det är lite udda med en 23-åring, uppvuxen i Höllviken, som inte bara älskar svart, amerikansk blues och rootsmusik från 30- och 40-talen utan även tillägnat sig traditionen och stilen på ett närmast fläckfritt sätt.

– Alla "de gamle" var 20-30 år när de gjorda sina första plattor. Bilden av bluesmusikern som en gammal gubbe stämmer helt enkelt inte, säger Svante Sjöblom.

Annons

Det hindrar dock inte att Svante gärna pryder pianot i Västra Vemmerlöv, där han nu håller på att göra sig hemmastadd, med svartvita foton av gubbar som John Lee Hooker och Muddy Waters.

Att han började lyssna på blues, och ju äldre, råare och mer ursprunglig, desto bättre, det berodde på pappans smakfulla skivsamling.

– Klart jag lyssnade på pop som alla andra, berättar Svante. Men grejen var väl att jag kände "usch" redan från början och därför letade efter något annat.

Detta andra blev den urkraft som han plötsligt fann i bluesen.

– All bra musik är väl själslig på något vis, säger han i ett försök att beskriva vad som fångade hans öra.

– Blues är inte ytligt för fem öre, och i denna världen är det rätt härligt!

– Musiken kanske speglar en annan tid, men man kan se sambanden. Vi har fortfarande problem och olycklig kärlek, och vi vill uttrycka det på något sätt.

Svante började som trummis, men övergicki tonåren till att spela elgitarr och lyssna på Hendrix.

Musikintresset ledde honom så småningom till Musikhögskolan. Men där blev det bara ett år. Tanken på att bli musiklärare kändes plötsligt bara så fel.

– Musik ska vara kul, annars kan man lika gärna hålla på med något annat, säger han.

Annons

Nu går Svante en snickeriutbildning, och planerar att hålla de båda hantverken – det mer motoriska snickeriet och det mer emotionella gitarrspelet – vid liv parallellt.

– Så länge jag inte kapar av mig fingrarna så vore det helt hundra, säger han leende.

2004 förärades Svante Sjöblom Fjellisstipendiet, till minne av den malmöitiske bluesgitarristen. Som fortfarande är en hållbar influens för Svante, och som via sin platta See You In Hell Blind Boyöppnade källarluckorna ner till djupare lager.

– Genom Fjellis hittade jag Robert Johnson och Bukka White, berättar Svante, vars egen stil landar någonstans emellan Mississippi John Hurts countryblues och Skip Jamesoriginella fingerpicking.

Den akustiska bluesen är kännemärket för Svante och hans trio The Sailors. Även om han nu, när debutplattan spelas in i Vemmerlöv, börjat spela mer elektriskt igen. Plattan, som är tänkt att släppas i början av nästa år, blandar hans båda grupper The Sailors med de mer elektriska Southern Union och Svante solo med sin National Steel-gitarr. Hans förväntningar är dock blygsamma:

– Det vore förstås kul om skivan kunde leda till fler och bättre spelningar, säger Svante.

– Men mest handlar mina förhoppningar bara om att få plattan färdig. Sedan får vi se!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

Annons

Mera Svante Sjöblom:

www.aktivstad.net/svante

27.9 Tre Lyktor, Trelleborg (med The Sailors)

30.9 Landskrona museum

11.10 S:t Gertrud, Malmö (med Southern Union)

17.11 Blueskväll, Scala i Ystad

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons