Annons
Nyheter

Blixtinkallad personal på Hultsfredsfestivalen

Solen log mot rekordpubliken på Hultsfredsfestivalens första dag. Samtidigt svettades arrangörerna under publiktrycket.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2005

Hultsfredsfestivalen drog igång på torsdagen under en stekande sol, vilket överraskade många som sett väderprognosen varna för molnighet. 31 100 biljetter har sålts till årets festival, vilket är rekord.

De festivalhungriga har satt en ännu större prägel än vanligt på den här lilla smålandskommunen som i normala fall bara har drygt 14 000 invånare.

Annons

Anstormningen kom som en positiv överraskning för arrangörerna som i år hade planerat för en festival med 25 000 besökare.

Fjolårets upplaga lockade bara nästan 23 000, vilket orsakade en ekonomisk smäll för Hultsfredsfestivalen. Sedan dess har festivalledningen bland annat arbetat för att minska antalet volontärer från 6 000 till 4 000 för att spara pengar. Den planeringen fick snabbt göras om.

– Vi hade väl kommit ner till 4 700 när biljettrusningen slog till, säger JP Bordahl. Arrangörerna fick snabbt kalla in 700 extra funktionärer.

Både säkerhets- och servicepersonal. Men det är ett kärt besvär för festivalen, som nu hoppas etablera festivalen på en nivå kring 30 000.

Många funktionärer fick fullt upp första dagen. Den starka solen gjorde att många festivalbesökare såg oroväckande solbränt skära ut redan tidigt på dagen.

– Rent allmänt har festivalen börjat bra. Så här långt är den största risken för alla den starka solen, säger JP Bordahl som lade till att festivalens eget apotek och sjukvårdare arbetar för högtryck med att lindra solbrännor.

Festivalen inleddes på torsdagseftermiddagen bland annat med spelningar med Mando Diao och Bergman Rock. För det sistnämnda bandet, som är Bob Hunds engelskspråkiga alter ego, var det faktiskt debut på Hultsfred. – Ja, det känns ju bra. Vi älskar ju att spela. När vi är ute och spelar nu så är det strunt samma om det är Bob Hund eller Bergman Rock. Och att spela på Hultsfred är alltid roligt. Det är väldigt liten skillnad på Bob Hund och Bergman Rock, säger Jonas Jonasson i bandet och tillägger:

– Och det är inte alla som vet att vi är samma band! Jag tycker vi har varit jättetydliga med det. Men folk tror att vi är ett nytt band.

Senare under torsdagen skulle Slipknot och Marilyn Manson uppträda. Och till helgen uppträder bland annat Slayer, Nine Inch Nails och System of a Down.

Årets markanta hårdare profil i musikutbudet märks också på festivalbesökarna, som i år består till större del av hårdrockare än tidigare. (TT Spektra)

Mikael Forsell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons