Nyheter

Bergman vann Prix Italia

Sverige vann två tunga priser när tv-och radiotävlingen Prix Italia avgjordes på Sicilien. Ingmar Bergmans "Saraband" vann utmärkelsen för bästa dramafilm och -miniserie.
Nyheter • Publicerad 21 september 2004
Karin (Julia Dufvenius) och Henrik (Börje Ahlstedt). Karin är en mycket lovande cellist och hennes pappa Henrik är hennes lärare. Deras relation är minst sagt komplicerad. Foto: Bengt Wanselius
Karin (Julia Dufvenius) och Henrik (Börje Ahlstedt). Karin är en mycket lovande cellist och hennes pappa Henrik är hennes lärare. Deras relation är minst sagt komplicerad. Foto: Bengt WanseliusFoto: 

Den 56:e upplagan av tv- och radiovärldens äldsta pristävling, Prix Italia, är avgjord. Inte helt oväntat gick "tv-världens Oscar" till Ingmar Bergmans SVT-drama "Saraband", Bergmans sista filmproduktion och en fristående fortsättning på hans "Scener ur ett äktenskap" från 1970-talet.

– Det är så himla häftigt, jag är otroligt glad. Jag hade absolut inte räknat med det, säger Julia Dufvenius som spelar en av de fyra rollerna i "Saraband". – Jag pratade med Ingmar i går (läs: lördag) och han tyckte också att det var roligt. Han var jätteglad.

Ingmar Bergman har tidigare flera gånger vunnit den prestigefyllda italienska tävlingen för tv- och radioproduktion, som arrangeras av det italienska public service-företaget RAI. Det var en glad och rörd Ingmar Bergman som tog emot beskedet om den ärofyllda segern och beklagade att han själv inte kunde närvara vid prisutdelningen i Catania .

Juryns motivering var översvallande: "Ingmar Bergman när han är som bäst: Ett mästerverk. Briljant skriven och spelad. Den är koncis, nödvändig, poetisk, unik".

På radiosidan firade Sverige seger med Henric Holmbergs musikprogram "Dom spelar fel".

Regina Lund och Thomas Hanzon spelar huvudrollerna i "Solisterna" av Geir Hansteen Jörgensen. I Catania fick verket stort gensvar, men det räckte ändå inte riktigt ända fram och det blev en andraplats i kategorin tv-drama.

Tävlingen, som avslutades under lördagen, hölls i Catania på Sicilien den 12-18 september. 40 länder tävlade med 205 radio- och tv-program. (TTSpektra)

Erik Helmersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.