Annons
Nyheter

Berättelse om skilda världar

En människa som lämnar en krigshärd och kommer till Sverige, med allt vad det innebär av kulturkrockar och problem – men också möjligheter.
Amra Kadric šijans egen bakgrund ekar i hennes debutbok, "De blå barnen & det vita havet."
Nyheter • Publicerad 29 december 2011
Sexårige sonen Mak – som för övrigt målat tavlan på väggen – har inspirerat Amra Kadri? šijan till debuten som ungdomsboksförfattare. Nu hoppas Simremarksbon att författarkarriären ska ta fart.
Sexårige sonen Mak – som för övrigt målat tavlan på väggen – har inspirerat Amra Kadri? šijan till debuten som ungdomsboksförfattare. Nu hoppas Simremarksbon att författarkarriären ska ta fart.Foto: Tomas Nyberg

Amra Kadric šijan, som jobbade som engelsklärare i Bosnien, har bara gett ut en bok tidigare. Och det var dikter. På bosniska.

– Om någon hade sagt till mig för 20 år sedan att jag skulle flytta till ett annat land och skriva på det språket så hade jag sagt "omöjligt!" konstaterar Amra.

Annons

– Men man tämjer ett språk till sist, så att det blir ditt eget.

Det underlättar nog att Amra älskar språk. Inte bara för deras inneboende möjligheter till kommunikation, utan också deras ljud och konstruktion.

– Jag tycker om svenskan, säger hon. Den har en enkelhet i konstruktionen, exempelvis, där slaviska språk älskar att göra långa komplicerade meningar. Och melodin är vacker.

Amra kom till Sverige från det krigshärjade Bosnien för 18 år sedan. Och hur lärde hon sig svenska?

– "Skilda världar" på tv, berättar hon med ett skratt. Det var enkelt, inte alls svårt att förstå. Jag tror att det är det bästa sättet att lära sig språk på. Tack vare det kunde jag en hel del redan innan jag började på SFI.

Numera tänker hon till och med för det mesta på svenska. Även om hon varit noga med att hennes yngsta barn, sexårige Mak, ska lära sig det gamla hemlandets språk. Han är faktiskt en av de stora inspirationskällorna till ungdomsboken "De blå barnen & det vita havet."

– Mak trivdes inte på dagis. Så jag och min man bestämde oss för att unna honom det lyxlivet att jag är hemma med honom. Men det är ett lyxliv i tid - inte i pengar! skrattar Amra.

Blått är hans favoritfärg; i så måtto har han påverkat "De blå barnen & det vita havet." Men själva historien, om två pojkar från olika hörn av världen, den har han varken påverkat eller fått sig uppläst.

– Jag har ju två äldre barn, som kom med mig till Sverige, berättar Amra. Men den här gången har det varit annorlunda. Jag har lekt mer med Mak, och levt med i fantasin. Ju äldre jag blir, desto mer leker jag!

Boken handlar också om skilda världar, och berättas ur båda barnens perspektiv; den svenske pojken Max som kommer till ett fiktivt u-land för att se hur pappa jobbar, och den mörkhyade Konn som tvingas fly när kriget utplånar hans familj. Det blir en berättelse inte bara om konflikter och kulturkrockar, utan också om gemenskap över gränserna.

Annons

– I min värld finns inget "vi och dom", utan bara "vi." Så är det för de flesta barn också, berättar Amra.

– Barn har lättare för att lösa konflikter och bli vänner igen. Sedan är det glömt. De kan lära oss mycket.

Hon citerar gärna sin egen och Maks favoritbok just nu, Saint-Exuperys barndomsfilosofiska "Lille Prinsen": vuxna förstår ingenting.

– Jag tror att barnens värld även för mig ligger mycket närmare än den vuxna, säger Amra. Jag förstår barn bättre. Och det är mycket mer färg i barnens värld!

Färg finns det i hennes debutbok på svenska. Det blå står för både himlen och havet, berättar hon, medan det vita hav som nämns i titeln syftar på flyktingpojken Konns första upplevelse av snön.

Amras egen bakgrund som krigsflykting har säkert påverkat historien, medger hon. Fast inte på något medvetet sätt.

– Där finns en förståelse för att alla krig bara är elände, säger hon. Bara idioti, det värsta som finns! Även när det formellt är slut så tar det inte stopp. Eländet fortsätter ändå, i fattigdom och korruption.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons