Annons
Nyheter

Behöver vi verkligen alla dessa mediciner?

Nyheter • Publicerad 22 juli 2008
Behöver vi verkligen alla dessa mediciner?
Behöver vi verkligen alla dessa mediciner?Foto: 

Jag hade tänkt mig en enkel men klassisk liten middag bestående av bacon, ägg och potatis. Allt stekt i smör förstås. Nu har vi ju äntligen fått det bekräftat att fet mat är bra om man vill gå ner i vikt och därmed försvåra för alla möjliga sjukdomar, i synnerhet hjärt- kärlsjukdomar. Men, säger en del, hur är det då med kolesterolet? Ja, därom tvistar de lärde och en del läkare säger att riskerna är överdrivna, andra att det är direkt livsfarligt att ha för högt kolesterolhalt i blodet. Bud står mot bud.

Överhuvudtaget är det en djungel det här med sjukdomar och risker. Jag pratade härom kvällen ett par timmar med en sjuksköterska som jobbar i Stockholm på en hjärtavdelning. Hon är en krass kvinna och hon hävdade att mycket av det här riskalarmerandet kommer från läkemedelsindustrin. "Till exempel det här med högt blodtryck", sade hon. "Det ska inte till särskilt högt blodtryck förrän man medicineras och ofta får man ta medicinen hela livet ut".

Annons

Jo, det känner man ju till. Men vad ingen vet är varför vissa människor får/har högt blodtryck, vad det egentligen beror på. Man säger att risken ökar för stroke och hjärtinfarkt men hur högt ska blodtrycket vara för att risken ska vara mer än allmän? Eller om vi vänder på det – var går den nedre gränsen? Ökar risken procentuellt i takt med ökat tryck?

Enligt min vän sjuksköterskan så flyter gränsvärdet vid högt blodtryck och numera har man sänkt värdet ytterligare. "Det är för att läkemedelsbranschen ska sälja mer blodtrycksmedicin", säger hon cyniskt. Och del läkare menar att det går att få ner trycket genom att ändra sin livsstil – det gamla vanliga ni vet, inte röka, inte dricka mer än ytterst måttligt, inte äta fet mat (ja, hur var det nu med det?), gå ner i vikt, motionera och äta mer grönsaker och frukt. Suck. Andra säger att det bara är medicinering som hjälper. Suck.

En annan god vän drabbades av en lindrig kärlförträngning och på mindre än en timme gick han från att inte ta någon medicin alls till att äta sex olika preparat om dagen. Det var blodtrycksmedicin, blodförtunnande, kärlväggsstärkande och jag minns inte allt som han tog. Benet blev bra och han slutade på eget bevåg helt med medicinerna, som läkarna menade att han borde fortsätta med hela livet även om åkomman var liten och i princip borta.

Ja, det är inte utan att man börjar fundera på vår läkemedelshysteri. "Och", sade sköterskan, "när man tar så många mediciner måste man också ta mediciner för att lindra biverkningarna...magtabletter är en storsäljare..."

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons