Annons
Nyheter

Bästa kaffet i världen

Nyheter • Publicerad 10 november 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag har alltid hävdat att Spanien är ett land med stor och god matkultur och det gör jag väl fortfarande. Men min uppfattning naggades i kanten i förra veckan i Barcelona.

Jag har tidgare ätit väldigt gott i Barcelona men denna gång gick allt snett på olika vis. Det var faktiskt så illa att en osmacka på Lufthansas plan på väg hem framstod som en läckerhet och resan kulinariska clou.

Annons

Första kvällen gjode jag det enkelt för mig, jag valde att äta en pizza enär jag tycker att de gör bra pizzor i Spanien. Jag gick in på ett hak vid La Rambla och fick en lövtunn pizza stor som ett dessertfat med tre skinkbitar, fem svampar och lite ost. Den var ganska god men blott en munsbit och när jag fick notan hickade jag till, den kostade nästan hundra spänn.

En gammal sanning blev ännu en gång bekräftad: Ät aldrig på eller vid La Ramla, det är aldrig prisvärt.

Nästa dag skulle jag ta det säkra före det osäkra och gick ner i de skumma kvarteren Barri Xinès (kinakvarteren), eller El Raval, som det egentligen heter. Här har det alltid varit så skumt att få turister vågat sig in och därför finns det en del bra krogar där spanjorerna själva äter.

När jag klev in på mitt gamla stamställe var det proppfullt med folk. Jag fick dock ett bord men kunde snabbt konstatera att resten av besökarna var i huvudsak turister.

Kyparna var stressade och slarviga, maten usel och priserna fördubblade. Vemodig till sinnet lämnade jag det stället för sista gången.

Ännu en gammal sanning bekräftades: När restaurangen blir ett turisthak rusar priserna upp på vinden och matkvalitén ner i källaren.

Nåja, ett ställe var bra om än inget häpnadsväckande. Det var en tapasbar på Passeig de Gràcia, en bit upp från Placa de Catalunya, där jag fick några godbitar och inte minst en utmärkt Crema catalan och ett väldigt gott katalanskt vi negre, alltså rött vin. Men särskilt billigt var det inte.

På flygplatsen i Hamburg hade jag spetsat in mig på en riktig originalhamburgare men icke. Och i Frankfurt hoppades jag på en god frankfurterkorv men där fanns bara salta kringlor.

Men morgonkaffet i saluhallen var bäst i världen.

Som vanligt!

Annons

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons