Annons
Nyheter

Bäst i sina enkla stunder

En gammal släktgård ska bli syskonen Jared, Simon och Mallorys nya hem efter att deras föräldrar skiljt sig. Huset har tidigare tillhört Arthur Spiderwick, en avlägsen släkting till syskonens mamma Helen.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2008
Spiderwick är bäst när äventyret får kliva fram, enligt Allehandas recensent. Bild: UIP
Spiderwick är bäst när äventyret får kliva fram, enligt Allehandas recensent. Bild: UIPFoto: 

En mörk kväll och utan en flyttlåda i sikte flyttar familjen in i den spöklika gården. Det tar dock inte lång tid innan man hittar en bok som kan förklara husets magiska historia.

Boken, skriven av herr Spiderwick själv, är en heltäckande handbok i trolldom och öppnar snart upp en ny magisk värld för syskonen.

Annons

Men allt är inte frid och fröjd. I skogen lurar ett ondskefullt moster som inte vill annat än att lägga vantarna på boken och (på lika obegripligt och i genren vanligt vis) ödelägga mänskligheten.

Precis som filmerna om Harry Potter och sagovärlden Narnia är Spiderwick baserad på en bokserie. Också här har många boksidor komprimerats till långt färre filmminuter. Och det märks.

När dialogen inte är överdrivet faktaspäckad är den tunn och nästintill meningslös. Men när karaktärerna får slappna av, äventyret kliva fram och specialeffekterna glänsa lyfter Spiderwick. Då, och i sin enkelhet, är filmen som bäst.

Johan Silfversten Bergman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons