Annons
Nyheter

Basgångar och bling-bling med Xzibit

I låten "Criminal Set" från 2004-års album "Weapons of mass destruction" rappar Xzibit "Lately I've been feeling like Will Smith/Why bother with rap when I can get 20 mill' on a flick". Det är ingen tvekan om att den forna västkustsstjärnan idag knappast behöver musiken för att försörja sig.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2007
Xzibit levererade kvällen igeom på KB på fredagen. Bild: Alex Regnér
Xzibit levererade kvällen igeom på KB på fredagen. Bild: Alex RegnérFoto: 

Bland kidsen, som inte minns särskilt mycket av 90-talets mitt, är Xzibit till och med mest känd som den entusiastiska programledaren för MTV:s omåttligt populära TV-show "Pimp my ride". Därtill har han dessutom en hyfsat framgångsrik filmkarriär med titlar som 8 Mile och XXX på sitt CV.

Så sent som i fjor släppte Xzibit albumet "Full Circle" men trots det är det många som betraktat honom som en föredetting som "sålt sin hiphop-själ till MTV". Trots att Alvin Joiner, som han egentligen heter, blivit omhuldad i vita medelklasshem visar han redan under konsertens tidigaste skede att han fortfarande brinner mer för sin musik än någonting annat och det trots att han tjänar betydligt mer som programledare och skådespelare. Med tanke på den stora publiken och att priset för en biljett till kvällens konsert var 325 kronor går han dock knappast i förlust på musiken heller.

Annons

Tillsammans med en fingerfärdig DJ och en sidekick gick Xzibit ut stenhårt på fredagskvällen och avverkade det suveräna spåret "Muthafucka" redan som andra spår. De Dr. Dre-producerade spåren under kvällens inledning bjöd på så mycket bas att håret bokstavligen ställde sig i givakt vid varje taktslag. Det gjorde det förvisso ytterst svårt att uppfatta samplingarna i låtarna och man hörde mest basmuller och rap.

Ett par gånger under kvällen dog KB:s högtalare under någon minut men Xzibit och hans vapendragare körde på som vanligt. Trots att de drack Moet på scenen undvek de alla andra divalater.

Under kvällen anslöt också J. Ro till Xzibit på scen. J. Ro är känd från den amerikanska hiphop-gruppen The Alkoholiks men bor nu för tiden i Malmö så gästuppträdandet var inte särskilt förvånande om än välkommet.

Xzibit levererade hela kvällen genom och visade att han fortfarande brinner mest för sin musik och för mötet med sina fans. Under kvällen fick man dessutom höra alla större hits, "X", "LAX" och "Paparazzi" och ingen lär ha blivit besviken på rapparen, priset till trots. Xzibit visade klart och tydligt att han är mer än en före detta hiphop-stjärna och betydligt mer än den ständigt leende spjuvern i "Pimp my ride". Fredagens konsert var fylld med en tyngd, glädje och intensitet värdig hans grymma back-katalog.

Alex Regnér

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons