Nyheter

Barnförbjuden action till jul

Årets svenska julfilm blir en barnförbjuden action med Andreas Wilson och Sara Sommerfeld i huvudrollerna. Filmen heter "Babas bilar" och regisseras av Rafael Edholm. Inspelningarna pågår för fullt i Kiruna med omnejd.
Nyheter • Publicerad 24 april 2005
Sara Sommerfeld och Andreas Wilson spelar huvudrollerna i Rafael Edholms andra långfilm som regissör. Premiären på "Babas bilar" är beräknad till juldagen.bild: Alexandra Aristarhova
Sara Sommerfeld och Andreas Wilson spelar huvudrollerna i Rafael Edholms andra långfilm som regissör. Premiären på "Babas bilar" är beräknad till juldagen.bild: Alexandra AristarhovaFoto: 

Wilson spelar Jojo, en Stockholmskille som hamnar i Norrland och förälskar sig i Anso, som spelas av Sommerfeld. Jojos pappa Baba sysslar med lite skumma affärer, och det unga paret dras in i dessa. Exakt vad som händer vill filmmakarna hålla lite hemligt än så länge, men de klipp ur filmen som Edholm visar, innehåller vilda jakter på snöskoter, slagsmål och en mängd vapen av varierande storlek.

– Om filmen liknar någonting, är det danska filmer typ "Blinkande lyktor". Det är drama, det är komedi, det är skruvade situationer, berättar Rafael Edholm.

Edholms första film som regissör, "Komplett galen", var en lågbudgethistoria som gjordes på sju dagar. Nu har han arton miljoner kronor att bolla med, en summa som han försöker att inte tänka på.

– Jag kan bara koncentrera mig på mitt jobb och göra det bästa jag kan. Både Wilson och Sommerfeld öser superlativer över Edholm.

– Han har väldigt roliga bildidéer, och tänker mycket visuellt. Det gillar jag. Film är ju ett visuellt medium, och det vore tråkigt att inte utnyttja det. Och i spelscenerna gör han väldigt långa tagningar med handkamera, och det är viktigt. Vi får inte glömma bort att vi mitt i all action också måste ha kvar en berättelse, att detta också är ett relationsdrama, säger Andreas Wilson.

För Sara Sommerfeld är detta fjärde gången hon arbetar med Edholm, även om det de tre tidigare gångerna varit med honom som medskådespelare och inte som regissör. För rollen som Anso har hon tvingats färga håret blont.

– Det är blont med mörka rötter, ett sätt för henne att komma närmare sin avlidna mamma, som var blond. Jag har blivit lovad att få det återställt. Och det är roligt att få ändra sig. Det har hänt att folk jag känner väl inte har känt igen mig när vi träffats på gatan. "Babas bilar" har kallats för en "palt-western", en bra beskrivning enligt Rafael Edholm.

– Det är en western, det är en vildmarkshistoria. Jag älskar Norrbotten och jag skrev manuset för att spela in i den här miljön. Den hade inte gått att spela in någon annanstans.

Man är nu inne i den näst sista inspelningsveckan, dagar som kommer att vara fullspäckade med explosioner, skottlossning och annan dramatik. Premiär kommer det att bli på juldagen, med eventuell förpremiär i Kiruna.

– Jag tror filmen kommer att bli barnförbjuden, säger Edholm, som också antyder att det kan komma att bli någon form av fortsättning på filmen. För Sara Sommerfeld väntar härnäst Göteborgs Stadsteater och "Hustruskolan". Andreas Wilson får vi under hösten se i den svenska thrillern "Den utvalde", och han har nyligen varit i London för att lansera den stundande brittiska premiären för "Ondskan".

– Den fick ett väldigt positivt bemötande från pressen i alla fall, säger han.

Wilson är annars hemlig om vad han ska göra härnäst.

– Eventuellt åker jag till Cannes-festivalen, om den film jag gjorde i Spanien förra året ska visas där. Sedan har jag ett par projekt jag funderar över, bland annat ett som ska spelas in på Irland. Vi får se hur det blir. Det kan bli uppskjutet. Men det är kul att få vara med i leken. (TT Spektra)

Gunnar Rehlin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.