Nyheter

Bara travarna är njutning nog

Varför överhuvudtaget ge sig ut på bokrea i år igen? Det är själva ordet rea som är magiskt, att handla till nersatta priser, personligen gillar jag bättre det nederländska ordet uitverkoop.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2009
Bo Bjelvehammar, litteraturkritiker. Bild: Thorsten Persson
Bo Bjelvehammar, litteraturkritiker. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

Om det nu blir rea på böcker är lyckan fullständig, att vistas bland travar med böcker flera gånger under rea-perioden det är bara en njutning. Och framför allt att upptäcka något som inte finns i katalogen. En klenod långt inne från källarvalven. Alltså gå flera gånger på bokrean och upptäck nya saker att handla, varje gång!

Fyndet, prismässigt:

Ett verkligt fynd är Carlos Ruiz Zafóns Vindens skugga, det är en vindlande äventyrsroman med både onda och goda människor och en blandning av spänning, humor och mysterier. I centrum för allt står Daniel som är tio år. Och efter läsningen måste du bara åka till Barcelona, där allt händer. Det kostar något mer än boken, som kostar 59 kronor.

Fyndet, läsningsmässigt:

För mindre än en hundralapp får du Jan Jörnmarks bokÖvergivna platser. Det är vanliga lador, som är lämnade åt förfall och ödeläggelse, det är även tidigare storslagna industrilokaler, vanliga bostäder och lekplatser. Inga besökare kommer längre dit, möjligen nattliga och objudna gäster? Det finns kvar rester och minnen som berättar. Det är en bok som lär oss se även det som vi har lämnat och övergivit för inte så länge sedan.

Barntipset:

Pija Lindenbaum skriver för barn, hon gör både bild och text, det är framför allt böckerna om Gittan som alla både barn och vuxna ska läsa, som gjort henne känd. Nu finns det en samlingsvolym Boken om Gittan, där du får möta både fårskallarna och gråvargarna som Gittan trivs med, hon är betydligt osäkrare och ängsligare tillsammans med barnen.

Mitt bästa reafynd genom tiderna:

Den rea-bok som jag älskar framför andra är Gösta Bergmans Ord med historia,därifrån har jag fått allt värdefullt vetande som att krokodiltårar grundar sig på en gammal tro att krokodilen gråter som ett barn för att locka till sig sina offer.

Så rundar man bäst av en väl utförd bokreavända:

När du har fyllt en kasse med rea-böcker uppsöker du närmaste kafé, beställer en kam och en stor latte med vanilj och bläddrar och njuter i 63 minuter av dina fynd.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.