Annons
Nyheter

Bara transport Alls inget nöje

Nyheter • Publicerad 6 februari 2007
Bara transport, alls inget nöje
Bara transport, alls inget nöjeFoto: 

Jag har fått många olika reaktioner på mitt skriveri om de obekväma och skräpiga tågen mellan Malmö och Ystad (Simrishamn). De flesta tycker som jag att det är trist att det inte går att hålla en högre standard på pågatågen. Danskarna har ju visat att det går alldeles utmärkt med sina Malmö-Köpenhamn-tåg och på deras direkttåg från Ystad till Köpenhamn.

Förvisso är det bestämt att vi ska få nya pågatåg men det ligger några år fram i tiden. Först ska man bygga om alla perrongerna. Låt oss hoppas att det är makthavare som själv åker tåg som väljer hur vagnarna ska se ut.

Annons

En reaktion på mitt skriveri har varit att jag är snobbig. Och gnällig. Först blev jag förstås indignerad och värjde mig men så funderade jag ett tag och nu förstår jag den inställningen. Det är de luttrade och vana pendlarna som ser på mig som gnällig och snobbig. De som i ur och skur, året runt sitter på tåget varenda morgon och kväll. Då gäller ett annat synsätt än det jag har i mitt omdöme om pågatågen. Låt mig citera en pendlare:

"När man står där på perrongen i Oxie klockan sju på morgonen i 20 graders kyla med en snöstorm i ansiktet och hör en kaserngårdsliknande stämma ur högtalarna som kortfattat meddelar: 'Tåget inställt! Ersättningsbuss kommer. Kanske.' då kan man hålla sig för skratt. Vem bryr sig om lite skräp på golvet eller en utspilld kaffekopp? Vi är glada om tågen överhuvudtaget går och kan man dessutom får en sittplats då är dagen räddad."

Jo, ja, det är ju också en verklighet. Bara det här att stå och vänta och inte veta vad som händer måste vara oerhört frusterande. Och vad gör man om det inte kommer någon ersättningsbuss? Och så blir det förseningar och stopp och man kommer inte hem förrän det nästan är dags att åka iväg igen. Jag har pendlat, jag vet att i en pendlares liv är inte skräp det största problemet.

Men ändå. Visst vore det skönt för våra tappra pendlare om de åtminstone fick åka rent och bekvämt och att alla fick sittplats och att det kanske rent av gick att köpa en kopp kaffe eller färsk fralla med ost om man missat frukosten? Eller en glass på sommaren.

Och visst har ni pendlare rätt i att jag enbart är en nöjesresenär. Som åker tåg för att jag vill, inte för att jag måste. Det är därför jag försöker välja bort pendlarnas avgångstider. Då är det bara brutal transport, alls inget nöje.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons