Annons
Nyheter

Bara modiga och fattiga kan stå emot TV4

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2005

I förra veckan låg ett brev och väntade på min dörrmatta. De första raderna löd: "Hej Sofia, vi har helhjärtat engagerat oss i Sveriges nya, stora prenumerations-lotteri, Svenska Postkodlotteriet. Det vill vi gärna berätta lite mer om."

Det var första gången TV4 har hört av sig. Nu vill de ha 150 spänn i månaden av mig. Och av dig med. Fatta att det nästan är 2000 om året.

Annons

Postkodlotteriet är en genialisk idé eftersom den angriper dig från flera håll samtidigt. Ska du lyckas stå emot TV4 krävs det mod. Man använder sig nämligen av det fula tricket att spela på folks rädsla för att bli avundsjuka. Om någon av dina grannar vinner får du dela på pengarna, förutsatt att du är prenumerant. Detta menar TV4 är det fina med lotteriet: att man delar med sig. Nackdelen är ju att vissa blir utan. Den där fattiga småbarnsfamiljen längst ner på gatan och studenten i ettan över dig. De får stå kvar på trottoaren och se på när alla andra ansluter sig till en segerdans på gatan.

Hur som helst, brukar du umgås med dina grannar och har du råd att lägga ut 150 kronor i månaden blir det väldigt svårt att slänga reklamutskicket från Postkodlotteriet i pappersinsamlingen. Och det vet naturligtvis TV4.

Det andra knepet är den välbeprövade metoden att spela på ditt dåliga samvete och medkänsla. Det är därför utskicket är fullt med leende cancersjuka barn och hotade pandor med huvudet på sned. Efter den smöriga inledningen förklaras det nämligen, med understruken text, att överskottet går till Rädda barnen, Barncancerfonden och Världsnaturfonden.

Försöket att locka tittare genom att lägga över ansvar på dem kom TV4 på redan när Bingolotto började närma sig kris och nedläggning. Då startade en omfattande reklamkampanj med bilder från både stora och små idrottsföreningar som grät av lycka över att det fanns bingolotter att sälja och vänliga själar som köpte dem. Annars vet man inte hur det hade gått med ungarnas fotbollsträning. Sensmoralen var alltså att det bara är svikare som går förbi en bingolott utan att köpa den.

Okej, om du inte har fattat detta ännu: Vill du hjälpa cancersjuka barn eller pandor är det bästa sättet att skänka pengar till Barncancerfonden eller WWF direkt. Gå inte via TV4. Vill du rädda den lokala idrottsföreningen: lämna ditt bidrag till kassören.

Men antagligen kommer ändå de flesta lyssna på TV4 och skicka in den förbockade talongen. Och sedan sitta på fredags- och lördagskvällarna med tummarna tryckta i nävarna.

Postkodlotteriet har som sagt alla möjligheter att lyckas.

Lotteridragningen kommer, av någon konstig anledning, bli en del i det gamla hederliga programmet "Vem vill bli miljonär?". Nu med det krystade namnet "Postkodmiljonären".

Den goda nyheten är att man får hyfsad underhållning för sina pengar. I helgen tog Rickard Sjöberg över stolen efter Bengt Magnusson. Mycket kan man säga om denna svärmorsdröm. Att han är så präktig att det rinner Ajax ur öronen på honom. Eller att han antagligen spenderar timmar varje dag med att trimma tredagarsstubben. Men göra tv kan han!

Han ger ett mer naturligt intryck än Bengt Magnusson gjorde även om han är något sämre på att bygga upp spänning. Men det kan han säkert jobba på.

Annons

Premiärprogrammen var dessutom en perfekt start. En glad vinnare som friar till sin flickvän framför tv-kamerorna. Kan det bli bättre?

Sofia Bergströmvågade slänga utskicket i pappersinsamlingen. (Och ber till Gud att ingen granne vinner.)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons