Annons
Nyheter

Bara det inte blir regn

Nyheter • Publicerad 18 juni 2007
Bara det inte blir regn
Bara det inte blir regnFoto: 

Det värsta som kan hända är inte att bli rånad första dagen I Barcelona på både pass, pengar och plastkort, det värsta som kan hända är inte att bli dålig i magen i Portugal (där finns fortfarande risken på en del krogar) sent en natt och hamna på en toalett utan papper – nej, det värsta som kan hända är att det regnar på midsommarafton. Ett ihållande, kallt regn hela dagen och kvällen kommer förmodligen att utlösa en så lång rad kriser att psykvården kommer att vara överlastad i veckor.

Dock finns det ett företag som säljer sängar som på fullt allvar hävdar att om vi köper en möbel hos dem nu och det regnar på midsommarafton då får vi pengarna tillbaka. Men den stora frågan är hur företaget definierar regn. Ska det regna i minst en timme eller ska det regna hela dygnet? Räcker det med ett lätt duggregn, lite förhöjd luftfuktighet eller ska det skvala ner?

Annons

Midsommar är den absolut största helgen, sägs det i olika tidningar som frågat folk. Större än jul, större än nyår och större än påsk. Det är den "riktiga" nationaldagen, hör man från både vänster och höger. Jag vet inte. Tyvärr har jag aldrig upplevt en midsommar uppe i hjärtat av Sverige, till exempel kring Siljan men frågan är om jag har lust. För 35 år sedan jobbade jag en sommar – och midsommar – på en camping på norra Öland och det räcker fortfarande för mig vad det gäller offentligt midsommarfirande. Slagsmål överallt och en stackare som drunknade.

Nej, de bästa midsomrarna är de i ett lite mindre sällskap på en avsides belägen plats. Jag fick några sådana uppe på Omberget i Östergötland för sådär en 20 år sedan. Färskpotatis och jordgubbar från slätten kring berget och så kall inkokt vätternröding med hemmgjord hollandaisesås. Och hjortar och rävar som ropade i den ljusa natten och miljontals myggor och ett vederkvickande morgondopp i Vätters iskalla vatten innan frukost – som fortsatte över i lunch och så småningom middag. Inget överdåd men allt hemlagat och tillrett och serverat med kärlek till maten. Dessa allt för få midsomrar slår allt. Än så länge. Ingen vet ju vad som händer om några dagar. Blir det bra väder då sover jag helst utomhus i min sovsäck. Det hör midsommar till.

Vad som helst – bara det inte blir regn....

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons