Annons
Nyheter

Balladlycka i Globen

Vinnare i årets melodifestival är Anna Bergendahl.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Anna Bergendahls skälvande röst fyllde Globen och även svenska folkets hjärtan.
Anna Bergendahls skälvande röst fyllde Globen och även svenska folkets hjärtan.Foto: 
Foto: 
Pernilla Wahlgren framförde sin klassiska schlagerdänga.
Pernilla Wahlgren framförde sin klassiska schlagerdänga.Foto: 
Foto: 
Salem al Fakir
Salem al FakirFoto: 
Eye of the tiger. Dolph och company gjorde entré i tomterött.
Eye of the tiger. Dolph och company gjorde entré i tomterött.Foto: 
Peter Jöback sjunger om att han känner sig tom.
Peter Jöback sjunger om att han känner sig tom.Foto: 
Darin blir känslosam.
Darin blir känslosam.Foto: 

Anna Bergendahl tog det! Favoriten höll, fick folkets kärlek och jurygruppernas och nu väntar final i Eurovision Song Contest i maj. Med sin stillsamma men intensiva "This Is My Life" besegrade artonåriga Anna Bergendahl ett startfält av formtoppade konkurrenter, och hon gjorde det i stor stil, som folkets favorit.

I kaoset på scenen, just då det var klart, fanns inga ord men en hel del jubelskrik och något som verkligen såg ut som genuin lycka.

Annons

Darin däremot, favorittippad, blev omklappad av kondolerande vänner och såg ut som om han aldrig ens hade haft något smör att sälja. Vilket ju inte är sant, om det är något han har att sälja så är det smör. Han kommer igen.

Låtskrivarna bakom vinnarbidraget, Bobby Ljunggren och Kristian Lagerström, har lite olika typers festivalerfarenhet. Bobby Ljunggren har tävlat 38 gånger, Kristian Lagerström två.

– Men det gick ju bra. Anna har något väldigt speciellt, och det var verkligen en lyx för oss att få skriva åt henne, sa Kristian Lagerström och plockade guldkonfetti ur sitt burriga hår.

I år röstades vinnaren fram av en jämviktad balans mellan jurygrupper och telefonröster. Så här såg det ut bland de internationella grupperna:

• Den ryska och den grekiska juryn gav tolv poäng till Darin.

• Den serbiska och den irländska juryn gav tolv till Ola.

• Den franska och den norska gav tolv till Salem Al Fakir.

I ledningen efter Europas röster var Salem Al Fakir.

Under den här vårvintern har det pratats mycket om att melodifestivalen har varit tråkig. Allt det var som bortblåst i går. Här fanns spännvidden pojkpop i vattendusch, tantschlager i konfettistorm, weltschmertz i stormvind och det där ovissa svårförutsägbara momentet som de internationella jurygrupperna tillförde. En liten kupp fick vi också: Salem Al Fakir kallade in kompisen Björn Gustafsson, som försvann helt från offentligheten efter att ensam ha burit mellanakterna för två år sedan, till att låtsas spela flygel under "Keep On Walking".

Och pausnumret? Den svensknorska duellen inbegrep alla från Alexander Rybak, som lirade fiol så att taglen sprang av, och så några av "the usual suspects": Kikki Danielsson, Lotta Engberg, Elisabeth Andreassen, Nanne Grönvall, Hanne Krogh, Shirley Clamp och en fackelförsedd Roger Pontare, som sjöng sin nu tio år gamla vinnarschlager om "yxan i hand" och "slåss för sitt land".

Annons

Den som säger att tiden står still i schlagersammanhang blev där motbevisad med kraft.

Anna Bergendahl fick 132 poäng.

– Jag älskar er! Tusen tack, skrek hon till Globenpubliken när segern stod klar och vinnarlåten hade sjungits ännu en gång.

I Svt:s Eftersnack berättade hon om vinsten:

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Jag är lite chockad.

Samtidigt hävdade hon att hon inte kände någon större press inför att representera Sverige.

– Nej, det ska bli skitkul att åka till Oslo. Jag ska ge allt.

Tvåa i tävlingen blev Salem al Fakir. Eric Saade hamnade på tredje plats.

Så här betygsatte Andreas Ekström artisterna före finalen:

Darin

Annons

Betyg : 4

”You’re Out of My Life”

Låtskrivare : Henrik Janson och Tony Nilsson.

Reprapport : Darin gör den här maffiga Roxette-influerade powerballaden så väldigt bra. Han har samma kontroll på rösten som en schweizisk urmakare har på boett...pinnen. Eller vad det heter. Däremot är numret lite begränsat. Gesterna tar slut efter en och en halv minut, och mängden knäböj blir lite påfrestande. Fast det där är detaljer. Darin är gjuten på prispallen i kväll och en av två stora favoriter till att vinna alltihop. Det finns bara ett problem: har man väl börjat tänka på hur lik han är Rowan Atkinson, Mr Bean, så kan man inte sluta.

Tips : Tvåa.

Pernilla Wahlgren

Betyg : 1

”Jag vill om du vågar”

Låtskrivare : Pontus Assarsson, Daniel Barkman och Jörgen Ringqvist.

Reprapport : Schlagerpuritanerna vill ha ”en riktig schlager” och har fått hålla tillgodo med det här i år. Lid med dem, men sympatirösta inte. Om vissa låtar brukar man säga att de vinner i längden. Vad säger man när man känner motsatsen? Det här är som en slarvigt upplagd julbordstallrik där det kallskurna (som verkligen dominerar) har ramlat hit och dit över det småvarma. Pernilla Wahlgrens energi och professionalitet är det sannerligen inget fel på, men det sa man ju alltid om Barsebäcksreaktorerna också.

Annons

Tips : Nedre halvan.

Andreas Johnson

Betyg : 3

”We Can Work It Out”

Låtskrivare : Andreas Johnson, Bobby Ljunggren och Marcos Ubeda.

Reprapport : Den här kompetent framförda men stentråkiga balladen borde rimligtvis inte ha något att hämta i ett startfält med så här många starka ballader och tekniskt duktiga sångare som vi faktiskt har i kväll. Sedan är det lika dumt att räkna bort Andreas Johnson som att tro att rondellhundskons­tens idéer är uttömda. Han är stilsäker, rockstjärnecool och har ett slags självklar pondus när han går upp på scen. ”Star quality”, ska vi kalla det så? Det är möjligen att ta i, men ”moon quality” låter så dubiöst.

Tips : Nedre halvan.

Timoteij

Betyg: 2

”Kom”

Annons

Låtskrivare : Niclas Arn, Gustav Eurén och Karl Eurén.

Reprapport : Här har vi fyra tjejer som går på musikgymnasiet och som sannolikt kan spela en del instrument. De poserar med dem på ett övertygande sätt i alla fall. Tjejen som sjunger det mesta av melodin är riktigt svag. Låten är hämtad från Balkanbolagets stora utförsäljning och har sedan rullats i nordmanna för att slutligen saluföras som en helt ny produkt. Jag skulle kolla datummärkningen lite noggrannare om jag var som ni. Inget vidare alltså? Jo, det är ju det. Det är så tralligt att du aldrig blir fri igen om du en gång har hört det. Och som ensamma i sin genre har Timoteijtjeijerna en jättechans att chocka i kväll.

Tips : Trea.

Peter Jöback

Betyg : 4

”Hollow”

Låtskrivare : Anders Hansson och Fredrik Kempe.

Reprapport : Som en smartphone bland bakelitlurar står han där, Peter Jöback, med sin röst och sin rutin och sin utstrålning och sin livshistoria och sin blick och sina snygga gångkläder. Att förvalta har han låtskrivaren Fredrik Kempes mekanobyggsats, som är så full av musikhögskoleskoj att den blir självklar på min vän Marias nästa förlossning om hon skulle vilja skaffa fler barn – hon bearbetade nämligen smärtorna genom att distrahera sig med harmonilära då hennes första barn föddes. Det här räcker för tvillingar med rumporna först.

Tips : Förlorar balladschlaget och kommer på en nedslående femteplats.

Ola

Annons

Betyg : 2

”Unstoppable”

Låtskrivare : Alexander Kronlund, Hanif Sabzevari, Dimitri Stassos och Ola Svensson.

Reprapport : Hade man sett den här killen på avslutningskabarén på Spykens estetiska program i Lund hade man ju varit helt knäckt – en så otroligt duktig elev! När han tävlade med den hiskeliga ”Love in Stereo” häromåret var han kvar på den nivån. Nu har han definitivt höjt sig som scenpersonlighet. Han är orädd och kaxig och gör sin grej. Men han har lagt sitt sångbeting på en nivå han helt enkelt inte klarar, och i genrekonkurrensen från den effektivare ”Manboy” med startnummer tio kommer ”Unstoppable” förmodligen att visa sig stoppbar, försåvitt inte hela ”Körslaget” mobiliseras till telefonerna. Sådant ska man inte underskatta.

Tips : Nedre halvan.

Jessica Andersson

Betyg : 1

”I Did It for Love”

Låtskrivare : Kristian Wejshag och Lars ”Dille” Diedricson.

Reprapport : Vem sköt Olof Palme? Hur uppstod figurerna på Påskön? Hur är det möjligt att man enligt Einsteins teorier inte rör sig fortare än ljuset om man konstruerar ett tåg som går i ljusets hastighet och sedan går framåt i det tåget? Hur kunde Jessica Andersson gå vidare från Andra chansen? Den här svepande balladen kräver en säkrare röst och ett mått av originalitet någonstans, men kompositörerna gör det exakt förväntade. Kanske är det igenkänning på lite olika nivåer som är förklaringen till denna melodis relativa framgång.

Annons

Tips : Nedre halvan.

Salem Al Fakir

Betyg : 2

”Keep On Walking”

Låtskrivare : Salem Al Fakir.

Reprapport : Nog vann den här låten sin deltävling i brist på konkurrens? Salem Al Fakir sjunger som en man som när som helst kommer sluta göra sig till och sjunga ut på riktigt, med den riktiga och manérfria rösten som egentligen finns där under. Under repetitionerna uppträdde han i dubbelknäppt ko­stym och toppluva och gjorde ett mycket papphammarskt intryck. Men låten är inte banal, tvärtom, den vittnar om både musikalitet och egensinne. Därför, en enkel fråga: Vad gör han på den här scenen ...?

Tips : Han har många fans och ny platta ute, men jag undrar ändå om det kan räcka till något bättre än en sjätteplats.

Anna Bergendahl

Betyg : 4

”This Is My Life”

Annons

Låtskrivare : Bobby Ljunggren och Kristian Lagerström.

Reprapport : Betyget fem är snubblande nära, men jag tycker att låten trots allt saknar något litet. Ett moment till, en överraskande vändning, bara ett oväntat ord bland de så ofta återkommande titelorden. Sedan blir det ju lätt att glömma bort de svaga punkterna när artonåriga Anna Bergendahl tar över scenen och Globen. Jag säger det igen: Skulle hon inte vinna så kommer vi ändå alldeles garanterat att få höra mer av henne. Det är första gången sedan 1984 som jag faktiskt på allvar är riktigt nyfiken på en festivaldeltagares kommande fullängdsalbum. (Herreys. Jag var nio, okej?)

Tips : Kanske en för svensk låt för att locka internationella juryn. Men folkets kärlek får hon. Seger!

Eric Saade

Betyg : 1

”Manboy”

Låtskrivare : Fredrik Kempe och Peter Boström.

Reprapport : Den där duschen i slutet kan man växla in i tiotusen röster direkt. Å andra sidan: Alla som hörde Eric Saade fira sin seger i Sandviken såg också att han lugnt kunde strunta i att ta sluttonen. Som märkligt nog hördes ändå, ren och klar. Alltså, jag har inget emot inspelade körer, det är enligt reglerna i kväll (men obs obs, inte i den europeiska finalen). Det är inspelad solosång jag inte tål. Eric Saade har passerat den gränsen och det gör mig måttligt imponerad av helheten, sedan kan den här gossen dansa hur spänstigt som helst efter nogsamt instuderad jacksonsk modell. Det är inte ultimate tai-chi vi tävlar i, det är musik.

Tips : Fyra.

Sara Riis Hasselskog
Andreas Ekström, Niklas Lundell och Sara Riis Hasselskog
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons