Nyheter

Avancerat kroppstrolleri

Haute Couture-skräddaren har mer jobb än hon kan ta emot. I märkesbutikerna vid Strøget har kunderna vänt tillbaka. Köpenhamnarna har börjat lyxshoppa igen. Hon är en av Köpenhamns sista haute couture-skräddare. En av kunderna är kronprinsessan Mary. Hos Birgit Hallstein kan en klänning kosta över 100  000 danska kronor.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

På en docka hänger en halvfärdig galaklänning med en av Birgit Hallsteins specialiteter: inbyggd korsett.

Hon står i sin ateljé på Fredriksberg. På klädstänger och provdockor hänger kreationer i olika färdighetsgrad.

Bokhyllorna är fulla med praktverk om ”Galliano”, ”Lanvin”, ”Dior” och 1700-talsmode. Under ett bord ligger tygrullarna, några av dem kostar 8 000 dkr metern. Ovanför finns arbetsredskapen, två symaskiner, några måttband, skisspapper och nålar.

Skräddaren är klädd i en grön dräkt i ulljersey och högklackade skor.

Hon arbetar med ett tio­tal plagg samtidgt. Mer hinner hon inte. Kunderna är för det mesta kvinnor i karriären. En del av dem är kungliga.

När Mary Donaldsson 2004 skulle gifta sig med kronprins Frederik fick modeskaparen Uffe Frank uppdraget att designa brudklänningen. Han gjorde skissen, Birgit Hallstein stod för detaljerna och alla provningar av den gräddvita duchesseklänningen med den blivande kronprinsessan.

– Det var många möten på Amalienborg. Och det var inte bara brudklänningen utan vi gjorde alla galaklänningar som kronprinsessan bar i samband med bröllopsfestligheterna, säger Birgit Hallstein.

Efter bröllopet fick hon så många förfrågningar att hon bestämde sig för att öppna en egen ateljé.

Från skiss till färdigt plagg tar det ett par arbetsveckor beroende på hur komplicerat skrädderiet är.

Fem gånger får kunden komma på provning som tar minst en timme, ofta två per gång.

– Den typiske kunden har antingen sett något jag gjort eller har med sig en modetidning där de sett något de vill ha. Eller säger de kanske, ”jag har köpt ett par Pradaskor och behöver något att bära dem till”. Sedan börjar vi diskutera och göra skisser, säger Birgit Hallstein.

Till möte nummer två har hon gjort ett första utkast i form av en modell av plagget i ett billigt bomullstyg. Tredje gången är första provningen. Fjärde och femte gången görs finjusteringar.

– Plaggen måste göras direkt på kroppen. Och är kunden inte helt nöjd med sin kropp så gör vi en inbyggd korsett. Ett fantastiskt plagg som får alla kvinnor att se vackra ut. Som skräddare är man en slags trollkonstnär där man kan manipulera med kroppsformerna.

INTERNAL INTERNAL
Claes Fürstenberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.