Annons
Nyheter

Att söka lindring för smärtan

Det är inte alldeles enkelt att lämna sitt land, att ge upp sina kontakter, att förlora gemenskaper och arbete, att överge sitt språk och delvis sin religion och komma till ett annat land, frottera sig med begrepp som mångfald och integration.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2008

Och konstatera att de fina orden är abstraktioner i en verklighet av osäkerhet och ensamhet.

Den som skriver om detta är David Bezmozgis, en lettiskfödd kanadensare, som 1980 flyttade med sin familj, från Lettland till Toronto i Kanada, detta är hans första bok och den kom på engelska, Natasha and Other Stories, 2004. Förlaget Salamonski Press är att gratulera, det är en synnerligen stark debut och David Bezmozgis är en god berättare med ord som rör vid mänskligt vitala strängar. Översättningen av Kerstin Gustafsson är så vitt jag kan bedöma storartad.

Annons

I sju täta och koncentrerade berättelser får vi möta författarens alter ego, Mark Berman, först som barn, sedan som tonåring och till slut som vuxen i de ryska kvarteren i Toronto.

De ryssar som bor där håller samman, de gör de genom sitt ursprung, de gör det som judar och de tvingas att vända sig inåt mot sina landsmän, för att klara livet och överleva genom arbete.

För allt behövs stöd och kontakter med de egna, barnen söker sig till varandra i skolan, de unga umgås och de vuxna måste inte bara ta ansvar för sig själva och sina barn, utan även för sina äldre släktingar.

För de äldre är det svårast att anpassa sig i ett nytt land med nya kulturmönster, de har svårt att bejaka nya tider och nya platser, de lever i klyftor mellan två världar, de kravlar sig aldrig upp från det gamla till det nya.

Mark Berman ser på världen med ögon av skuld och ängslan, men han är även humorfrisk och kan se på alldeles hopplösa relationer och förhållanden med distans och med roande ord.

När han möter Natasha som mycket ung då öppnar sig nya världar, genom sin fingerfärdighet, sitt mod och sina breda erfarenheter lär hon Mark det mest om livet. Mötet med Natasha är både skrämmande och farligt, samtidigt vänder det upp och ner på Marks kropp och huvud.

Och då är att betänka att Mark är ingen dununge, han är väl förtrogen både med droger och våld.

David Bezmozgis berättelser är fulla av associationer och blandar friskt stora ambitioner med misslyckanden, värme och vänlighet med girighet och hyckleri, som vanligt när det gäller religion, så fläckas den av en exempellös individualism och ett ryggdunkande, som sträcker sig långt bortom Kanadas gränser.

David Bezmozgis visar med så stor tydlighet det sammansatta och det svåra i detta med invandring och i det stora arbetet att bli en fullvärdig medlem i ett nytt land. Av någon anledning går mina tankar till Franz Kafka och hans bok Förvandlingen, där Greger Samsa från att ha varit en människa blir en skalbagge och förlorar inte bara en gemenskap, utan även ett språk.

Bo Bjelvehammar
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons