Annons
Nyheter

Att röka eller icke röka

Nyheter • Publicerad 18 september 2007
Att röka eller icke röka
Att röka eller icke rökaFoto: 

Jag måste dessvärre erkänna att jag inte riktigt har lyckats hålla mig borta helt och hållet från tobaksmissbruket. Det gick bra under en hyggligt lång tid, sedan har det bara blivit sämre. Både anden och köttet är svagt.

Eftersom jag befinner mig i gråzonen mellan rökare och ickerökare intresserar jag mig för effekterna av rökförbudet på offentliga lokaler i Sverige och utomlands. I vårt kära hemlandet är rökförbudet konsekvent och inga undantag medges, det finns till och med krafter som vill förbjuda rökning på uteserveringar. I vinter kommer säkert en hel del utslängda rökare att inte bara få ännu värre problem med luftrören, tack vare den kalla luften, utan säkert också blåskatarr och influensa.

Annons

Vid mitt besök i Köpenhamn för någon vecka sedan tog jag tillfället i akt och undersökte hur rökförbudet efterlevs. Blandat, måste jag säga. På restaurangen Klubben råder numera totalt rökförbud och det är riktigt skönt. Förr kunde cigarröken ligga tjock över borden och det var inte alltid så aptitligt när man satt med mat framför sig. Och vill man tvunget röka då finns det en trottoar. Men det räcker med det lilla besväret för att jag ska avstå.

Efter lunchen gick två av oss mot järnvägstationen och tåget till Sverige och strax innan man kommer dit, några meter innan ingången på baksidan av stationshuset, ligger ett vattenhål som icke bör passeras obesökt: Jernbanecafét. Där är det andra bullar som gäller. Det är inte bara tillåtet att röka, man rekommenderas att göra det. Stora skyltar talar om detta och det finns också inplastade, tryckta pamfletter på borden som uppmanar till revolt mot rökförbudet. Och gissa om man röker på Jernbanecafét? Jag tror faktiskt inte det är möjligt för en ickerökare att stå ut där inne många minuter. Vi satt där kanske i 15-20 minuter och under den tiden fanns det inte en enda person i lokalen som inte rökte. Damen bakom bardisken rökte oavbrutet.

På en del värdshus på Vesterbro pratar man också om att rökförbudet är ett omvänt arbetsmiljöproblem. På många av värdshusen är det bara en person som jobbar bakom disken i kanske uppåt tio-femton timmar i sträck vardagskvällar och dagtid. De kan således inte gå ut och röka om de är rökare vilket då ska vara ett hot mot deras psykiska hälsa.

Ja, jisses vilket liv det kan bli om något som egentligen är självklart. Men det är bra att det finns värdshus där man röker och värdshus där man inte gör det. Då finns valfriheten kvar....

Som vanligt!

Robert Dahlström

0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons