Nyheter

Att orädd skippa traditionerna

Nyheter • Publicerad 3 januari 2007
Foto:  

Den här kalendern kommer att förändra ditt liv 2007 (Humor) heter en av de julklappsböcker jag fått. Skeptiskt öppnar jag den och tänker att jag ska överösas av spatips, antirynkoljor och poweryogaställningar så att jag kan bli en ny människa, en ny kvinna, en snygg, supersmart småbarnsmamma som lagar GI-mat med vänsterfoten samtidigt som jag har multisex med min man.

Men istället blir jag överlycklig!

Ben Carey och Henrik Delehag på Benrik Limited har för fjärde året i rad servat sin samtid med ett anarkistiskt ifrågasättande av vad vi håller på med. Redan vecka två är det dags att ta itu med sitt liv genom att knacka på alla dörrar som man ser för att det gömmer sig nya världar bakom varje. Om jag har den stora lyckan att bli inbjuden någonstans ska jag slaviskt acceptera! Sedan fortsätter resan mot svaret på den eviga frågan: vad är meningen med livet? "Spionera på dina föräldrar vecka 3". "Gå med i extremistorganisationer och bli för extrem för dem". "Skriv ett anförande till FNs generalförsamling". "Glorifiera terrorismen". "Anmäl dig till Miss eller Mr World". "Våldgästa nyheterna den här veckan". "Skriv ut dig ur Internet". "Grunda ett affärsimperium från ditt garage". "Hungerstrejka", "Gräv en tunnel till andra sidan jordklotet", "Bli ditt kvarters talesperson", "Höj din smärttröskel" och sista veckan 2007 är det dags att förbereda sig för den kommande apokalypsen under "Undergångsveckan".

– Äntligen! hörs jag utropa helt i stil med Fylking. Äntligen någon som rakt igenom, konsekvent vågar skita i traditionerna, skita iallvaret och leva fullt ut! Och göra det snyggt, fräckt och kaxigt dessutom!

Full av entusiasm bläddrar jag i nästa bok Banksy – Wall and Piece (Century) där en anarkistaktivist med blombukett (färdig att kastas) pryder omslaget och första uppslaget är en engelsk polis som gör "fuck up"- fingret till läsaren. "Copyright is for losers" står det och jag önskar att jag kunde kopiera allt – det svältande barnet med en trasig McDonaldshatt, polisen som graffar, den lilla flickan som kramar en missil, klippysslet på gränsmurarna, spraytexten BORING på kommunhuset med mera. Tapetsera väggar, golv och tak med Banksys genialitet! Det är bara en orädd människa som lever i mellanrummet som kan hoppa över traditionerna, som inte orkar ägna sitt liv åt bitterheten i att bli kopierad.

Men i mitt liv är det ändå dags för traditionerna – trerättersmenyn, champagnen och löftena, förhoppningarna, önskningarna inför 2007. Må Benrik och Banksy klonas och födas i Sverige! Må deras respektlöshet få Littorin och Arrogansgrabbarna att darra. Må människan övervinna sin blyghet och knacka på grannens dörr. Må jag skita i åldersstrecket och börja graffa!

Gott Nytt År!

Ann Hingströmskriver krönika i Allehanda var onsdag. hingstrom@ebox.tninet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.