Annons
Nyheter

Återupptäck en skräckmästare

Hans uppväxt gränsade till det makabra och bildade utan tvekan en utomordentlig grogrund för att skapa en personlighet toppriden av neuroser och aparta idiosynkrasier. H P Lovecraft föddes 1890 i Providence, New England.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2008
H P Lovecraft.Foto: 

Familjen var välbeställd och räknade sina anor ända tillbaka till den engelska tiden - kanske var det en av orsakerna till den starka anglofili som kom att prägla Howard Philip Lovecrafts ideal livet igenom.

Han var ett ovanligt brådmoget barn, reciterade poesi när han två, läste vid tre års ålder och började skriva egna berättelser när han fyllt sex. Tidigt sattes fadern in på sinnessjukhus, när sonen var tre år. Fadern led av syfilis och avled fem år senare. Inte heller hans mor var psykiskt tillräknelig. Lovecrafts vän och levnadstecknare J Vernon Shea beskriver henne som "ett nästan tvättäkta monster, om än av ett patetiskt sådant". År 1919 lades även hon in på samma mentalsjukhus där tidigare fadern vårdats.

Annons

H P Lovecraft växte sedan upp hos sin morfar, den excentriske köpmannen Whipple Van Buren Philips, och blev tidigt ett överkänsligt och nervöst barn. Undervisningen skedde långa perioder i hemmet på grund av hans sjuklighet och under gymnasietiden drabbades han av ett större nervöst sammanbrott. Därmed var H P Lovecrafts skolgång avslutad. Men hans kunskapshunger var stor och läsaptiten enorm. Han blev en osedvanligt beläst och bildad privatlärd.

Hans livsideal var mycket brittiska, mycket gentlemannamässiga, nästan litet överdrivet aristokratiska. Sitt första arbete sökte Lovecraft först när han var 34 år gammal. Han blev inte kallad till någon anställningsintervju. Han skrev heller aldrig på beställning, enbart när lusten kallade. Däremot var han en brevskrivare av vidunderliga proportioner. Uppskattningsvis omfattar hans korrespondens över åttio tusen brev, många på över sjuttio sidor.

Intresset för H P Lovecrafts författarskap har på senare tid återigen tilltagit, kanske som ett resultat av den nya skräckvågen inom både film och litteratur. Tidigare i år utkom Pickmans modell och andra novellerpå Bakhåll förlag och nu ger Vertigo ut romanen Fallet Charles Dexter Wardi en tidstrogen nyöversättning av Gunnar Gällmo. Romanen är försedd med ett innehållsdigert efterord av Hanna Hård.

En ung man försvinner under högst märkliga omständigheter från ett privat sinnessjukhus i närheten av Providence. Hans namn är Charles Dexter Ward. Han är tjugosex år - men "patienten verkade egendomligt mycket äldre" - och han var före tvångsintagningen en passionerad fornforskare. Romanen är sedan en rekonstruktion, skriven på ett lätt pseudovetenskapligt utredande språk, av vad som skett med den unge mannen. Hur hans vansinne utvecklats och tagit sig uttryck. Doktor Willets har följt fallet under flera år och försökt stötta den unge mannen.

En anfader, Joseph Curwen, och dennes ockulta och magiska experiment spelar en avgörande roll. Från det att Dexter Ward upptäcker att han är släkt med denne mystiske man som levde i mitten av sjuttonhundratalet - och som alla tycks ha gjort stora ansträngningar för att radera ur historien - är han fast. Hans forskningar koncentreras helt till att försöka kartlägga Joseph Curwens olika verksamheter och vad som föranlett de efterlevande att till och med förneka honom rätten till en gravsten.

Här finns sedan många av skräckromanernas klassiska inslag - nattliga räder på kyrkogårdar, vampyrism, demoner, vandrande själar, alkemiska laborationer. Ett återfunnet porträtt av Curwen visar att Dexter Ward utseendemässigt närmast är en sentida kopia av sin anfader. Och snart drivs Dexter allt djupare och längre i sina efterforskningar och experiment som också börjar ta sig minst sagt makabra uttryck.

Även om H P Lovecraft i många avseenden är Edgar Allan Poes efterföljare, saknar han sin litteräre förebilds förmåga till psykologisk gestaltning. För Lovecraft är det idéerna, de flödande och fängslande fantasierna, som står i centrum och utgör novellernas och romanernas främsta incitament.

Men skickligt frammanas de dunkla krafter som verkar och styr i bakgrunden, en verklighet fördold för oinvigda. Den pseudovetenskapliga stilen, det litet tillkrånglade språket och fiktionen att det i grunden rör sig om en utredning, fungerar och förmår suggerera fram en stark känsla av autenticitet. Fallet Charles Dexter Wardvisar tydligt varför H P Lovecraft allmänt betraktas som en av skräcklitteraturens stora författare.

Crister Enander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons