Annons
Nyheter

Återförening för en kväll

Popsicle är tillbaka med en samlingsskiva och en enda konsert. Det blir ingen fortsatt återförening för ett av 1990-talets största svenska band.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2005
Popsicle, här frontfigurerna Andreas Mattsson och Fredrik Norberg, återförenas för en enda spelning, på Cirkus i Stockholm den 4 april. .bild: Patrick Sörquist/Pressens Bild
Popsicle, här frontfigurerna Andreas Mattsson och Fredrik Norberg, återförenas för en enda spelning, på Cirkus i Stockholm den 4 april. .bild: Patrick Sörquist/Pressens BildFoto: 
Popsicle när det begav sig, här på en bild från 1994. bild: Pressens Bild
Popsicle när det begav sig, här på en bild från 1994. bild: Pressens BildFoto: 

Det började häromåret när skivbolaget Warner ville ge ut en samlingsskiva. Sedan fortsatte det när Pet Sounds i Stockholm bönade bandet att spela på den legendariska skivbutikens 25-årsjubileum.

Den konserten i december blev omtalad, trots att de bara spelade två låtar. På onsdag, den 23 mars, kommer så samlingsskivan och den 4 april spelar Popsicle live för första gången sedan i april 1999, på Cirkus i Stockholm. Det kanske främsta av det tidiga 1990-talets indieband är återförenat.

Annons

– En klassåterträff kan ju vara kul och jag tror det här blir kul, säger Andreas Mattsson.

Men det blir inte mer än så. Det är alla fyra medlemmar överens om. De ser det som att de ger efter för påtryckningarna för att få ge ut en samlingsskiva.

– Vi hade aldrig gjort det här av oss själva, säger Andreas Mattsson.

Samtidigt medger Fredrik Norberg, den andra låtskrivaren i bandet, att de närmast blev chockade över mottagandet på Pet Sounds-festen.

– Det tog sju minuter att spela, men med adrenalinpåslaget man har när man inte har spelat på några år så hände det något med tidsuppfattningen. Det kändes som 30 sekunder. Man blev inte riktigt tillfredställd och ville spela mer.

Och det var ett tag sedan Popsicle spelade tillsammans. När de kom fram 1992 blev de snabbt ett av Sveriges hetaste band. Debuten "Lacquer" hyllades mangrant av pressen och blev en central skiva i den stora indievåg som under några år kretsade mycket kring Hannas krog och Skånegatan i Stockholm. Men efter fyra plattor och en turné som förband till Cardigans i Japan 1999 lades Popsicle ner.

– Det gick bättre och bättre för varje skiva tills vi gjorde "Popsicle" (tredje skivan). Sedan blev allt lite tråkigare. Fram tills dess hade det hela tiden blivit lite större och något nytt. Att sedan gå ett steg tillbaka kändes förnedrande och deprimerande, säger Andreas Mattsson.

Det var Fredrik Norberg som bestämde sig för att hoppa av gruppen.

– Först var jag chockad i en vecka, säger Andreas Mattsson. Sedan tänkte jag att "fan, varför tänkte inte jag på det, att man kan lägga ner bandet". Men som låtskrivare har man försörjningsplikt för bandet och jag skulle aldrig ha pallat att säga "vi lägger ner". Sedan dess har medlemmarna haft sporadisk kontakt, medan Andreas Mattsson har upptäckt att det finns ett visst intresse för Popsicle, även från en yngre generation.

– Jag spelar skivor ibland på Metropolis, en klubb i Stockholm för typ 20-åringar, och där finns det ju folk som kommer och säger att de tycker man var bra. Innan dess hade jag knappt tänkt på det, att någon skulle vilja köpa en samlingsskiva med oss.

Annons

Fredrik Norberg, som i ett berömt ögonblick på Grammisgalan 1993 önskade att dansbandet Arvingarna skulle dö i en bussolycka, säger apropå Popsicles storhet:

– Jag har svårt att räkna upp banden från den eran. Jag kommer på väldigt få.

Så varför inte köra en comeback med turné och allt? Fredrik Norberg säger sig helt ha slutat med musiken och pluggar nu på komvux och Andreas Mattson arbetar med andra musikprojekt. Så någon turné blir det inte av. Men, kanske, om en viss stor musikfestival som firar 20 år hör av sig...

– Om Hultsfred ringer så ska vi prata med varandra om det, säger Andreas Mattsson och fortsätter:

– Vi säger inte nej för alltid.

(TT Spektra)

Mikael Forsell

Popsicle

Popsicle bildades 1991av Andreas Mattsson (sång, gitarr), Fredrik Norberg (gitarr, sång), P-A Wikander (trummor) och Kenneth Wikström (bas; senare ersatt av Arvid Lind).

De släppte fyra album: "Lacquer" (1992), "Abstinence" (1994), "Popsicle" (1995), "Stand up and testify" (1997). Samlingsalbumet "The good side of," släpps den 23 mars.

Annons

Största hitlåtar: "Undulate", "Hey princess", "Not forever".

Det här gör medlemmarna i dag:

Fredrik Norberg:studerar på komvux och är snart föräldraledig.

Andreas Mattsson:har skrivit låtar åt andra och haft egna bandet Sweet Chariots. Aktuell med nya bandet Vanessa and the Oh's, tillsammans med Niclas Frisk och James Iha från Smashing Pumpkins.

Arvid Lind:ljudtekniker.

P-A Wikander:jobbar med IT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons