Annons
Nyheter

Åter dags för Berlin

Nyheter • Publicerad 2 juni 2006
Foto: 

I morgon åker jag återigen till Berlin. Och om några dagar brakar fottbollfesten loss, hela världens blicka kommer att vara riktade mot Tyskland – och Berlin.

Jag åker dit för att jag har inget annat för mig, Berlin är en sådan stad att man inte ens behöver leta på någon webbsida efter om det händer något – det finns alltid en och flera intressanta utställningar eller konserter att njuta av.

Annons

Självklart vill jag också se med egna ögon om det verkligen är sant att de har små lådor på trottoarerna med prostituerade i. Och om de lyckats med föresatsen att alla Berlins tusentals hundar ska hållas kopplade.

Att VM i fotboll påverkar staden utgår jag ifrån. Frågan är hur mycket som märks dagarna innan. Och frågan är hur det påverkar. En sak har jag redan noterat, efter att ha surfat runt på nätet och bokat hotell; priserna är milt uttryckt annorlunda så fort VM är igång.

Jag ska bo tre nätter på ett tvåstjärnigt hotell i närheten av Kurfurstendam, i ett rum med badrum, för 450 kronor natten. Det är väldigt billigt, tycker jag. Men om en vecka då kostar samma rum 1 600 kronor... Med största sannolikhet är det samma sak med restauranger och ölstugor, dubbla eller tredubbla priser. Dock har inte flygbolaget som jag anlitar höjt priserna under VM och det är ju bra. Kanske är det inte så många som vill till Berlin och titta på fotboll från Danmark och södra Sverige?

Ett annat skäl till varför jag åker till Berlin är att jag vill slippa nationaldagen. Jag klarar inte av flaggviftning, fornstora dar, slag för bröstet och högstämd nationalism med kungliga tal.

Jag känner mig inte särskilt svensk, jag vet inte riktigt hur det ska kännas och vad det är att vara svensk. Det kan förstås beror på att jag är halvdansk och levt hela mitt liv i Skåne, förutom några år i Blekinge, och vuxit upp i Malmö med närheten till Danmark och Tyskland.

Jag tror inte att vi skåningar är lika svensk-nationalistiska som till exempel de som bor i Värmland, Dalarna eller Helsingland. De landskapen är mer Sverige för mig än vad Skåne är. Nationalsymbolen nummer ett är ju en dalahäst. Vi hörs igen nästa fredag.

Ha en skön pingst!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons