Annons
Nyheter

Är livet som en påse?

Nyheter • Publicerad 27 juli 2006
Är livet som en påse?
Är livet som en påse?Foto: 

Jag trodde jaq hade avverkat hela katastrofscenariet i gårdagens tidning med ormar, getingar och annat hemskt. Men icke. I går eftermiddag slår nyheten emot mig på kvällstidningens förstasida: Här kan du få kolera i sommar!

Smaka på ordet kolera. Då tänker åtminstone jag direkt på pest och då är nästa steg att tänka på råttor, som för övrigt också gynnas i allt för hög grad av det fina sommarvädret och det sägs att råttor blir allt vanligare inne i våra samhällen.

Annons

Men kolera? Två fall är konstaterade i Blekinge och har man öppna sår på kroppen bör man absolut inte bada – åtminstone inte i Blekinge. Nu ska det också sägas att det inte är den där sortens kolera som smittar människa till människa utan en sort som bara smittar via vatten och sår.

Ett annat resultat av dem extremt varma sommaren är riktigt skarpa åskväder. Ännu så länge har vi förskonats, åtminstone i södra och sydöstra Skåne där jag har min huvudsakliga myrstig, men lika säkert som amen i kyrkan kommer det några rejäla åskväder framöver när vädret slår om.

En gång, när jag jobbade på Blekinge Läns Tidning, åkte vi ut och skrev om ett åskväder som dödat en stor hjord kor. De var inte alls skadade på något vis men stendöda. Det är anmärkningsvärt starka krafter igång. Kusligt var det.

Men det finns så mycket gott att glädja sig åt i sommaren att vi lämnar det där domedagssnacket bakom oss. På tal om amen i kyrkan så var jag i en trevlig liten kyrka härom kvällen och lyssnade på min dotter som spelade tillsammans med en kamrat. Jag har förstås aldrig hört något så bra och vackert i hela mitt liv och kommer naturligtvis inte att göra det heller. Jag blev oerhört tagen och lite tårögd.

Den kvällen var det också en liten andakt med sommarprästen vars namn jag inte minns. Han filosoferade över livet och jämförde det med en väg med korsningar och hastighetsbegränsningar och plötsligt kom jag att tänka på Hasse Alfredsons geniala Pastor Jansson. Han som jämförde livet med en påse – det är tomt och innehållslöst om man inte fyller det med någonting. Sedan sjöng vi en psalm och lämnade lite kollekt så de uppskattade små sommarkonserterna kan fortsätta.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons