Nyheter

Är Doktor Phil vår tids Gud?

Nyheter • Publicerad 12 november 2004
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag försökte prata med Gud härom kvällen men det gick inget vidare. Jag ställde lite frågor men fick inga svar. Och det är väl inte så konstigt. Med tanke på hur världen ser ut och hur många som är religiösa så måste det vara ett öronbedövande oväsen från alla bönande och bedjande olyckliga människor.

Nej, det är väl klart att han inte har tid med mig, jag är ju tämligen obekymrad. Och det var mer filosofiska spörsmål jag tog upp, som meningen med livet och sånt, och de frågorna kan inte ha särskilt hög prioritet i dessa dagar.

Men jag såg Carola i ett tv-program och hon hävdade bestämt att Gud hade pratat med henne en gång hemma i hennes kök. Och då tänkte jag att har Gud tid med Carola " som är så firad, rik och vacker " så har han kanske tid med mig också en liten stund.

Programledaren frågade Carola vad som skiljer Guds röst från sådana röster som psykiskt sjuka hör allt som oftast. Det kunde hon inte förklara riktigt, det bara vet och känner man.

Man kanske ska vara lite mer direkt om man vill få kontakt med Gud, som jägaren: "Fäller jag en 16-taggare i dag så blir jag religiös". Erbjuda ett affärsförslag med andra ord.

Förr i tiden kallades präster för "själasörjare" och tog, med Guds hjälp förstås, hand om relationsproblem, grubblerier och andra mentala frågor. Numera tittar vi på Doktor Phil i tv och suckar över att vi inte har råd med en egen psykoterapeut. Undrar vad han skulle svara på frågan om meningen med livet? Äsch, jag får väl se om filmen helt enkelt.

Egentligen är det självklart att Gud inte har tid att prata med alla och det är väl förmätet att tro att han skulle ha tid med just mig. Och det är ju därför som han gett ut den där bestsellern Bibeln. Där, sägs det, finns svaren på alla frågor som människan kan ha.

Jag har läst den och måste säga att jag tycker den var bäst i början, särskilt det där om Adam och Eva och Kain och Abel och ormen och äpplet och ökenvandringarna men jag gillar också alla under och mirakel som Guds grabb, Jesus, har för sig. Nästan som Gandalf i Sagan om ringen. Det där med "tag din säng och gå" är starkt, väldigt starkt.

Jag ska prova någon annan kväll när det är lite lugnare i världen. Vilken kväll det nu kan vara...?

Vi hörs!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.