Annons
Nyheter

Är bara privatskolade tonåringar dumma i huvudet?

Det måste väl finnas tillräckligt många lidande gymnasielärare i Sverige som kan dementera detta för att en gång för alla döda debatten om riksinternaten. Jag gick i en kommunal gymnasieskola i centrala Stockholm. Det var en fantastisk skola! De flesta hade bra betyg - det var svårt att komma in. Ett riktigt typexempel för en bra utbildning i kommunal regi.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011
Foto: Claes Nyberg

Ändå förekom det kränkningar av olika grad. Det fanns en tydlig struktur av socialt rangordningssystem som innebar att treorna var lite coolare än ettorna. Alla kände till den, ändå gjorde vare sig lärarna eller rektor några större insatser. Det förekom både mobbing och våld. Det gjorde de vuxna någonting åt när de upptäckte det. Dock visar vittnesmål i dagspressen från många elever som blivit mobbade i kommunala gymnasieskolor, att det är långt ifrån alla sådana kränkningar som upptäcks och på något sätt bestraffas eller korrigeras.

Med allra största sannolikhet fanns det ungdomar som led i det tysta genom sin tid i denna fantastiska skola. Som var deprimerade, rädda och utanför. Under den obligatoriska nollningen i ettan hade nog de flesta en känsla av att vara ganska små och maktlösa, särskilt som man stod under hot om att bli kastad i en fontän eller målad med spritpenna. Men vi hade en stark skolanda, och när vi själva gick i trean såg vi tillbaka på det vi utsatts för med nostalgisk värme innan vi gjorde precis samma sak mot nya små skräckslagna offer.

Annons

I en annan kommunal gymnasieskola där många av mina grundskolekamrater gick fanns det en gräslig förening för äldre elever. De hade ett latinskt namn, gamla anor, gick klädda i svarta kåpor och tvingade folk att krypa runt i källaren och pussa ett grishuvud. Kände skolledningen till detta? Naturligtvis. Ansåg de att det var acceptabelt och förenligt med skollagen? Naturligtvis inte. Hade de någon egentlig möjlighet att stoppa det? Naturligtvis inte, eftersom alla elever teg som muren.

Maktstrukturer, hierarkier, utfrysning, mobbing och pennalism. Jag tror inte att dessa fenomen uppkommer i högre grad för att man betalar för sin utbildning.

Jag säger inte att det inte är fel. Jag säger inte att det inte bör tas krafttag för att stoppa att sådana här saker händer. Jag säger att Sveriges riksinternat är bra skolor med bra personal och till övervägande del sympatiska elever som inte bara ska plugga utan även bo tillsammans, vilket ger upphov till kamratskap men också konflikter.

Många har sina föräldrar i ett annat land och många är ensamma och rädda. Många är själviska, hormonstinna idioter som totalt saknar alla former av omdöme, folkvett och respekt för andra människor - tonåring tror jag att syndromet kallas i folkmun. Denna smittsamma, ofta övergående, virussjukdom drabbar elever i kommunala skolor såväl som i privata. Skillnaden är kanske egentligen bara att Jan Björklund vinner fler populistiska stilpoäng på att kritisera de senare?

Louise Löfgren
Anna Hjelm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons