Annons
Nyheter

Anspråkslös men med höga ambitioner

Det är torsdag eftermiddag och hettan dallrar över Båstad. sommargästerna är många, det är rea i de fina butikerna och getingarna firar sin fest vid korv- och glasskiosken.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2008
Foto: 

Men det finns också en annan publik i Båstad just nu och det är filmpubliken. I Båstad visas varje år vid denna tid ofta smala men kvalitetsfilmer från hela världen under Lilla Filmfestivalen, som i år pågår från onsdag 30 juli till söndag 3 augusti. Årets tema är "Den engagerade blicken" och på programmet står flera politiska filmer från förr som till exempel Den vita sporten, av Grupp 13, Bojkottav bland andra Stefan Jarl och Citizen Havelav Pavel Koutecky och Miroslav Janek. Här finns också film från Kina, Frankrike och Ecuador.

Politik och samhällsengagemang har alltid stått i centrum för Lilla Filmfestivalen och ska man sätta en politiks färg på festivalen så är den definitivt åt det röda hållet.

Annons

Men årets stora tema är ändå Jan Troell och hans nya film Maria Larssons eviga ögonblick hade svensk smygpremiär i torsdagskväll och den skriver jag mer om här bredvid. Jan Troell har varit gäst på filmfestivalen i alla år och de flesta av hans kortfilmer och dokumentärfilmer visas i år.

Lilla Filmfestivalen är anspråkslös och som namnet ger besked om, en liten festivalen som håller sig till en biograf, Scala i Båstad som tar in 120 personer eller några till på fällstolar om intresset är stort - och det är det för det mesta. Ska man vara säker på att få se sin film bör man vara ute i god tid och boka biljett via bokhandeln i Båstad. De relativt få platserna i biografen är typiskt för Lilla Filmfestivalen - har man väl lyckats få en biljett då sitter man väldigt bekvämt, benutrymmet är så generöst att även en långbent människa kan sträcka ut sig i full längd. Få platser men bekvämt. Allt för filmupplevelsen.

Lilla Filmfestivalen startades av filmaren Bo Widerberg 1996. Årets efter gick Bo Widerberg bort - han ligger begravd på nya kyrkogården i Båstad - och hans gode vän och kollega Stefan Jarl tog över. Under tio års tid var Stefan Jarl konstnärlig ledare för festivalen och han satte sin prägel på filmutbudet och skapade den profil som gäller även idag. Hans presentationer av filmerna var ofta en se- och hörvärd show och hans engagemang stort.

Numera är det en gammal vän till både Stefan Jarl och Bo Widerberg som driver filmfestivalen, Ulf Berggren. Han var med och startade Folkets bio tillsammans med Stefan Jarl 1973 och han drev också under en tid den legendariska biografen Fågel Blå, i Stockholm.

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Robert Dahlström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons