Nyheter

Anrik folkmusik i modern tappning

I Skåne ska det spelas skånsk musik. Det tycker extrelleborgaren och riksspelemannen Maria Bojlund. Tillsammans med två kompisar spelar hon skånsk folkmusik – som de själva tycker att den ska låta. Nu uppträder de på Köpmansmagasinet.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2010

Folkmusik med gamla anor som presenteras i en ny tappning. Det är tanken med Jidder – bandet som till en tredjedel utgörs av utflyttade trelleborgaren Maria Bojlund.

– Vi spelar folkmusiken så som vi tycker att det ska låta idag, berättar Maria Bojlund.

De andra medlemmarna i bandet heter Markus Tullberg och Gabriel Hermansson. De tre möttes under studietiden på Musikhögskolan och för ett år sedan bildades Jidder.

– Vi har varit och spelat på lite olika festivaler och sådant men det här är första gången vi testar att göra det på det här sättet, med en hel konsertserie, säger Maria Bojlund.

Tanken med konserterna är att presentera skånsk musik för turister och bofasta.

– I Skåne hörs det mycket folkmusik, men ofta från andra regioner i Sverige. Vi tycker att det finns något av ett tomrum när det gäller den skånska musiken, säger Maria Bojlund.

Hon förklarar att folkmusiken, precis som med dialekter, är väldigt präglad av regionen där den skrivits eftersom man inte kunde resa på samma sätt förr. I Skåne har musiken mycket influenser från övriga Europa eftersom många sjömän som varit ute och sett sig omkring gick i land just i Skåne.

Att Jidder framför folkmusiken med sina egna tolkningar är inget märkvärdigt, menar Maria Bojlund.

– Man har i alla tider satt sitt eget arrangemang på musiken i den här genren. Vi lär av det som har varit och gör ett tillägg av oss själva.

Parallellt med konserterna i Smygehuk och på olika festivaler spelar gruppen också in en skiva med arbetsnamnet Music of Skåne i sommar. Den ska vara klar i höst. Förhoppningsvis väntar då också en Tysklandsturné. När det gäller folkmusikens framtid känner Maria Bojlund ingen oro.

– Jag tror inte att det är några problem. Det finns otroligt mycket ungdomar som spelar folkmusik.

Maria Bojlunds musikaliska bana började på dåvarande Musikskolan i Trelleborg. Hon kände sig aldrig riktigt hemma i den klassiska musiken och vände sig till folkmusiken som hon menar är mer fri.

– Där spelar man på gehör och experimenterar och improviserar redan på ett tidigt stadium. Lite som med jazzen. Det tror jag kan attrahera många unga, funderar hon.

INTERNAL INTERNAL
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.