Annons
Nyheter

Ännu mer om märkliga och goda smörgåsar

Nyheter • Publicerad 2 juli 2008
Ännu mer om märkliga och goda smörgåsar
Ännu mer om märkliga och goda smörgåsarFoto: 

En annan Eva mailade mig och berättade att hon har en dotter som bor i Holland och där har de en märklig smörgåskultur. Man äter degig formfranska med chokladströssel i varierande former och färger. Jag har själv stött på det när jag varit i Holland och alltid funnit det besynnerligt. Men det är ganska gott, lite godismacka. Som skivad banan på rostat bröd eller som en, vad jag kallar för, lärarmacka.

Jag stötte på den första gången då jag jobbade som lärarvikarie i Staffanstorp och det är helt enkelt en fralla med ost och så rejält med marmelad ovanpå osten. Särskilt smakligt med aprikosmarmelad.

Annons

Lars, från Trelleborg, berättar så här om sin favoritmacka:

"När vi på 80- och 90-talet ofta besökte släktingar i Österbymo, som ligger i södra Östergötland mellan Eksjö och Kisa och rakt öster om Tranås, var jag och vår son ofta ute och fiskade tilsammans med min svåger. Vår svägerska skickad då alltid med "Fiskemackor" i vars en begagnad glassburk där det stod textat "Lasses Fiskemackor" respektive "Anders Fiskemackor" respektive "Johns Fiskemackor" på locken. En skiva limpa breds med smör eller i alla fall Bregott - gärna extrasaltat - och täcks med skivor av stekt Falukorv. Det skall vara riktig Falukorv med högt köttinnehåll och inte någon lågprisvariant. Ovanpå det ett vändstekt ägg som kryddas med paprikapulver alternativt grillkrydda. Om man vill kan man varierar sig med att lägga ägget underst och Falukorven överst.

Smakar himmelskt när man sitter i båten på en insjö och tar en paus från fisket eller sitter i strandkanten eller för övrigt när som helst och var som helst."

Tack för det, Lars. En något mer utvecklad variant av jägarmackan. Stekt ägg på en brödskiva är väldigt gott, särskilt om man använder riktigt smör, vilket vi väl alla gör? som smälter in i brödet av äggets goda värme. En riktig rysare är när man tar en skiva franskbröd, gör ett hål i mitten, steker den i smör och knäcker ett ägg i hålet. Det blir en maffig macka det.

En annan smörgås som vi förbisett är rågbröd med några rejäla skivor saltkött toppat med pepparrotsvisp eller om man är riktigt tuff, råriven pepparrot.

Smörgåsar ligger väldigt nära frukostar och den värsta jag fått var i Prag en gång. Oätligt, stenhårt bröd, lätt härsket smör (eller vad det nu var för något) och några ledsna ostskivor med torkade uppåtböjda kanter och dito korvskivor som jag nöjde mig med att titta på...

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons