Annons
Nyheter

Ännu inget ljus i stjärnan

Nyheter • Publicerad 7 december 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag har ännu inte får fyr på min röda julstjärna och mina elljusstakar. Och som vanligt beror det på trasiga glödlampor. Jag har också plockat fram mina två julgransbelysningar, som legat i träda några år, men ingen av dem fungerar.

I vanligt ordning satte jag fram en stol och klättrade upp i fönsterkarmen för att sätta upp julstjärnan. Det är högt och lite besvärligt att få den plats. Och så ska den förstås hänga rakt och fint med bredsidorna utåt fönstret och inåt rummet.

Annons

När allt var klart klättrade jag ner och satte i kontakten i vägguttaget. Och i vanlig ordning fungerade inte förra årets glödlampa och ingen extra fanns hemma. I över en vecka har jag försökt komma ihåg att köpa en ny lampa men misslyckats. Men i kväll SKA jag komma ihåg det och återigen klättra upp i fönstret och göra om allt från början. Helst utan att ramla ner.

Elljusstakarna är också ett aber. Vilken av alla glödlamporna är det som är trasig? Det är kanske mer än en? Jag minns att jag gav upp alldeles för lätt förra året och köpte helt enkelt nya kompletta uppsättningar lampor till varje ljusstake. I år spelar jag högt med blott tre extralampor som låg i jullådan och som jag hoppas och tror är nya och hela. Med lite tur hittar jag rätt felande lampan direkt.

När det gäller julgransljusen tror jag att beslutet blir att jag helt enkelt slänger de gamla och köper en helt ny ljusslinga. De är inte alls särsklilt dyra.

Jag minns som barn att vi hade en ljusslinga till granen som sköttes omsorgsfullt och försiktigt av far. Ljusen låg i sin gröna originalkartong under alla år och packades ner så att alla sladdar låg snyggt och prydligt vid varje ljus. Ingen annan fick röra ljusslingan mer än far och det var hans uppgift att sätta upp den och till sist tända den. Magiskt, tyckte jag som barn.

Mina egna julgransljus har legat i en plastkasse ihoptrasslade likt ett ormbo. Bara att trassla upp dem är ett jättejobb och allt jag gjort hittills är att sätta in kontakten i väggen och noterat att mörkret bestod.

Äsch, jag köper en ny belysning och lovar mig själv att packa ner den precis lika fint varje år som min far gjorde. I kväll blir det ljus.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons